vŠUM_011: Kdo je v akvariju?

"Nimamo za tehnorevolucijo. Nazaj k naravi! Novo prvinskost iščemo v sožitju med bio in tehno. Riba ne misli, riba ve."

vŠUM_011 je prva izdaja projekta, v katerem je skupnost študentov in mentorjev (Primož Oberžan, Luka Dekleva, Peter Purg in Rene Rusjan) razvila eksperimentalni dogodek, v katerem so se odpovedali svobodnemu odločanju, da bi razkrili pravi smisel bivanja v akvariju. Po seriji raziskovalnih delavnic in seminarjev na šoli so se študentje na resničnem produkcijskem parketu CUK Kino Šiška preizkusili v postavljanju interaktivne instalacije ter pripravi multimedijskega performansa, ki sta temeljila na kombinaciji zajema gibanja in multimedijskega mapiranja ter zvočnih intervencij.

Prisegajoč na kibernetične in metamehanične koncepte ter vidžejske, skladateljske in koreografske prakse so naredili prvi veliki korak k reševanju bivanjskih zagat neke ribe -- z vašim dragocenim sodelovanjem!


(vŠUM_011 official trailer, by Iva Musović et al)

Projekt smo prvič predstavili v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani v torek, 22. marca 2011, v začetku julija se je projekt predstavil v okviru Festivala Lent 2011 na mariborskem ArtKampu v obliki tridnevne kreativne delavnice zajema gibanja in mutimedijskega mapiranja, nato sta bili izvedeni še dve nadaljnji gostovanji, v okviru mednarodnega dogodka Researchers' Night 23.septembra 2011 v Novi Gorici ter konec novembra v okviru mednarodnega festivala intermedijskih umetnosti Kiblix v Mariboru. Vabljeni k ogledu bogate video/foto/txt-dokumentacije >>spodaj>>.

Produkcija: Visoka šola za umetnost Univerza v Novi Gorici v sodelovanju s CUK Kino Šiška, KD Galerija GT in Šolo uporabnih umetnosti Famul Stuart. Projekt sta podprla Frieder Weiss in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Sodelujoči študentje pri premierni predstavitvi v CUK Kino Šiška (v abecednem vrstnem redu): Marko Benčič, Jaša Bukovec, Alenka Černe, Luka Dolmark, Aleš Emlyn Smolej, Miha Godec, Anja Gluvić, Sara Lovrec Imanoel, Klavdij Juvan, Hana Kovačič, Gaja Kutnjak, Iva Musović, Marko Por, Marija Laura Potočnik, Bernarda Radovan, Jan Serini, Sarah Vuk, Valerija Zabret, Jaka Žilavec.

 

vŠUM_011 NA FESTIVALU KIBLIX

Prvo edicijo tega raznoterega osem-mesečnega procesa smo zaključili v interakciji z mednarodnim festivalom intermedijske umetnosti v Mariboru, pri tem pa KIblin domači akvarij preizprašali v novem odvodu instalacije-cum-performansa. Tokrat je bilo že dovolj lastnega (doku) materiala za čisto pravo samo(tehno)refleksijo...

Poročilo o dogodku in fotogalerija

 

vŠUM_011 NA NOČI RAZISKOVALCEV

Študentje in mentorji so na novo-cum-staro-goriškem dogodku 22. septembra 2011 obiskovalcem ponudili pobližnje spoznavanje in preizkus tako nove kot stare interaktivne medijske tehnologije, sodelovali pa so lahko tudi pri razvoju večernega performansa...

Poročilo o dogodku in fotogalerija

 

vŠUM_011 NA FESTIVALU LENT/ARTKAMPU

Študentje in mentorji so na mariborskem ArtKampu od 1. do 3. julija 2011 izvedli kreativne delavnice zajema gibanja in mutimedijskega mapiranja. V treh dneh so prikazali delovanje tehologij zajema gibanja in multimedijskega mapiranja, ter stop-motion animacije.

Fotogalerija in več o delavnici

 

vŠUM_011 V KINU ŠIŠKA

Premierna predstavitev dogodka v treh zaporednih ponovitvah, po treh dneh&nočeh finalizacijske mrzlice. A to je bil šele prvi odvod...
Fotogalerijo si oglej tukaj
Povezava
na fB dogodek tukaj
Poslušaj izjavo
mentorja Petra Purga za Radio Študent, Kulturne novičke, 22. 3. 2011
Oglej si prispevek o dogodku v oddaji Ars 360 na RTV Slovenija, 27. 3. 2011 (od 11. do 14. minute)

 

 

Dokumentarna video zapisa procesa v CUK Kino Šiška
- Iva Musovič in ekipa vŠUM_011, Tri želje, 2011, 10", doku video (zgoraj)
- Len Černe, VSUM 2011- M.O.J. A.K.V.A.R.I.J., 2011, 3'40", videosken (spodaj)

Blogi na temo vŠUM_011

Boris, ti in jaz, 25. 3. 2011, Peter Purg
Ribja mantra
, 24. 3. 2011, Valerija Zabret
Strah je znotraj votel, zunaj pa ga nič ni
, 22. 3. 2011, Valerija Zabret
Nedelja
, 21. 3. 2011, Valerija Zabret
(za)kuhani, 19. 3. 2011, Valerija Zabret
Riba, raca, rak ..., 16. 3. 2011, Valerija Zabret
Išče se RIBA!, 15. 3. 2011, Valerija Zabret
V akvarij (p)ogledal in..., 7. 3. 2011, Peter Purg
Navodila za post-apokaliptično rabo zlate ribice, 14. 2. 2011, Peter Purg

vŠUM_011 v Mariboru, 18.11.2011, Marija Laura Potočnik
vŠUM_011 in Kiblix, 19.11.2011, Marija Laura Potočnik
vŠUM_011 has come full circle, 21.11.2011, Peter Purg

RAZISKOVALNE DELAVNICE

Delavnica zvočenja s Primožem Oberžanom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolaborativni proces med delavnico Primoža Oberžana za dogodek Kdo je v akvariju?, avtor videoskena: Jan Serini, foto: Sebastjan Vodušek

Bobnarsko-ritmična delavnica, digitalni zajem gibanja, videomapiranje (Luka Dekleva, Peter Purg)

Delavnica zajema gibanja, vidžejanja in bobnanja z Luko Dekleva in Petrom Purgom, avtorja videoskena: Jan Serini (zgoraj) in Len Černe (spodaj)

 

PROMO MATERIAL

 

 

 

 

 

Letak dogodka (avtorica Tina Smrekar)

 

Promo foto: Sebastjan Vodušek