Strokovni sodelavci

Radovan Čok

Kamera

Radovan Čok je na svoji bogati poklicni poti kot direktor fotografije posnel 15 celovečernih in televizijskih filmov, 27 dokumentarnih filmov, 70 kratkih igranih filmov, prek 80 naročenih industrijskih filmov ter reklamnih in glasbenih spotov. Za svoje delo na filmu je prejel več nagrad. Vzporedno z ustvarjalno dejavnostjo deluje tudi kot pedagog videa, filma in filmske kamere na različnih šolah. Od leta 1971 se intenzivno ukvarja s fotografijo, sodeluje na številnih razstavah doma in v tujini.

Oznake: digitalni praktikum, Kamera, Strokovni sodelavci, Video tehnologija in terenske snemalne vaje

Luka Dekleva

Zgodovinsko-kritične vsebine: fotografija

Luka Dekleva deluje kot fotograf, performer in videoumetnik. Po zaključku magisterija iz fotografije na FAMU-ju v Pragi se je podal v raziskovanje nepredvidljivosti digitalne gibajoče podobe. Predvsem ga zanima neogibni šum, ki se pojavlja kot stalni spremljevalec vsakega novega tehnološkega razvoja. Šum kot stranski proizvod osnovnih nosilcev signalov za avdio/vizualno informacijo zanj predstavlja novo mogoče področje sistematične zlorabe in rabe (ne)verjetnosti v umetnosti, ki se generira sama. Sodeloval je na vrsti dogodkov samostojno ali v sodelovanju z drugimi, med drugim se je predstavil na festivalu Ars Electronica v Linzu ter sodeloval s kolektivom Bast. Fotografijo poučuje od leta 2002, kreativni mediji se temu pridružijo leta 2007.

Oznake: fotografija, Strokovni sodelavci, zgodovina in teorija umetnosti in medijev, Zgodovinsko-kritiške vsebine filma in fotografije

Jože Dolmark

Zgodovinsko-kritične vsebine: film

Filmski publicist, scenarist in dramaturg, profesor umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti Jože Dolmark je diplomiral iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter magistriral na filmskem oddelku VIII. Pariške univerze. Piše eseje, kritike in teoretske članke s področja filma, fotografije in likovne umetnosti (revija Ekran, Kinotečne publikacije, likovni katalogi). Je avtor in soavtor več filmskih monografij. Po njegovih scenarijih je bilo posnetih šest filmov. Na področju filma poučuje od leta 1998, od leta 2009 deluje tudi kot bralec scenarijev (script doctor) na Filmskem skladu RS.

Oznake: Strokovni sodelavci, videofilm, zgodovina in teorija umetnosti in medijev, Zgodovinsko-kritiške vsebine filma

Igor Prassel

Zgodovinsko-kritične vsebine: animacija

Igor Prassel je soustanovitelj, umetniški direktor in eden od producentov Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Kot programski sodelavec sodeluje tudi s Svetovnim festivalom animiranega filma Animafest Zagreb ter drugimi festivali filma in sodobne umetnosti. Skoraj deset let je vodil Kinotečno mesečno nanizanko Animateka. Več let je bil sourednik stripovske revije Stripburger. Zaključuje magisterij iz medijskih študij na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Oznake: animacija, Strokovni sodelavci, zgodovina in teorija umetnosti in medijev, Zgodovinsko-kritiške vsebine animacije

Kolja Saksida

Animacija

Kolja Saksida se z animiranim filmom ukvarja kot avtor, režiser, producent in animator, na področju filma pa je dejaven tudi kot igralec. Leta 2009 je s številčno ekipo realiziral kratki lutkovni animirani film z naslovom Mulc – frača, do sedaj pa je bila najbolj odmevna njegova lutkovna animirana serija Koyaa. Z Markom A. Kovačičem je sorežiral in animiral tri kratke animirane filme o civilizaciji Plastos. Saksida je prejel več nagrad na festivalih ter kot rezidenčni umetnik. V zadnjem času se posveča izobraževanju in organiziranju delavnic animiranega filma, ki so namenjene otrokom in mladim.

Oznake: animacija, animirani film, stop motion, Strokovni sodelavci

Neda R. Bric

Scenaristika

Neda R. Bric je avtorica in režiserka predstav Trieste–Alessandria embarked: Štorja od lešandrink ter Eda – Zgodba bratov Rusjan, soavtorica več gledaliških tekstov, po njenem scenariju je bil posnet film. Od leta 1994 je stalna članica ansambla Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani in v tem času je kot igralka tako v gledališču kot na filmu sodelovala s kopico priznanih slovenskih režiserjev. Avtorica otroške knjige Čuda čudna. Diplomirala je iz dramske igre v Ljubljani, trenutno pa zaključuje magisterij iz gledališke režije na AGRFT-ju, ki vključuje študij scenaristike pri prof. Miroslavu Mandiću in Stojanu Pelku.

Oznake: kreativni praktikum, Scenaristika, Strokovni sodelavci

Jan Simončič

Videografika

Jan Simončič je prvo računalniško zaposlitev pridobil že daljnega leta 1985, ko so bili računalniki še v povojih. Sodeloval je pri izdelavi vrste 3D-animacij za oglaševalske in glasbene spote, umetniške projekte, dokumentarne filme idr. V devetdesetih je postavil digitalno montažno postajo na ALUO-ju ter prvo umetniško galerijo z računalniškim ogledom eksponatov. Avtor digitalnih aplikacij za več gledaliških predstav. Kot montažer je sodeloval pri izdelavi animacije Bizgeci Grege Mastnaka.

Oznake: digitalni praktikum, Grafika v gibanju, Računalnik kot orodje, Računalniška animacija, Strokovni sodelavci, Vektorska grafika, Videografika

Mojca Zlokarnik

Likovna teorija

Mojca Zlokarnik je akademska slikarka in grafičarka, magistrica umetnosti. Svoja dela je predstavila na mnogih skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in po svetu, nazadnje v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Od leta 2001 je odgovorna urednica revije Likovne besede. Deluje v Ljubljani kot samostojna kulturna ustvarjalka.

Oznake: kreativni praktikum, Likovna teorija, Strokovni sodelavci, zgodovinsko-kritične vsebine

Milanka Fabjančič

Zgodboris

Milanka Fabjančič je akademska slikarka, ki je diplomirala na ALUO leta 2006 pri mentorju prof. Milanu Eriču z risanim filmom "Striček in Psiček". Profesionalno se ukvarja z ilustracijo, ki jo pojmuje v najširšem možnem okviru. Vodi lastno blagovno znamko HA HA!, v okviru katere nastaja papirna galanterija, tekstilni izdelki in emajlirano posodje. Sooblikuje grafične podobe, konstruira iz papirja ter animira. Je strasten knjižni molj in ljubiteljica dobrih zgodb. Vsebinski sklop Zgodboris usmerja preko odprtih pripovedno-risarskih nalog.

Oznake: kreativni praktikum, risanje, storyboard, Strokovni sodelavci, zgodboris

Andrej Pezelj

Zgodovinsko-kritične vsebine: zgodovina in teorija umetnosti

Rojen leta 1978 v Reki (Hrvaška). Diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in dizajn v Ljubljani in na oddelku Art Plastiques na Univerzi Pariz 8. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani končuje doktorski študij sociologije kulture. Med letoma 2010 in 2013 je delal kot tehnični sodelavec fizičnega in digitalnega video arhiva na SCCA Ljubljana. Predava na Šoli za kustose in kuratorje Svet umetnosti. Piše za kulturno redakcijo Radia Študent.

Oznake: kritična teorija, sodobna umetnost, Strokovni sodelavci, zgodovina in teorija umetnosti in medijev, Zgodovinsko-kritične vsebine: zgodovina in teorija umetnosti

Saša (Glavan) Nabergoj

Zgodovinsko-kritične vsebine: sodobna umetnost

Končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Pomočnica direktorice SCCA−Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost. Članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah. Na SCCA–Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, študij za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 razstavni program Studio 6. (Foto: Issa Touma)

Oznake: kritična teorija sodobne umetnosti, MUP, Strokovni sodelavci, Strokovni sodelavci MUP, zgodovina in teorija umetnosti in medijev, zgodovinsko-kritične vsebine

Jaka Železnikar

Splet

Jaka Železnikar je pisatelj, umetnik in programer, delujoč večinoma znotraj omreženih tehnologij: komputacijska poezija, e-literatura, spletna umetnost. Bil je med avtorji zgodnjega net arta. Svoja dela objavlja in predstavlja mednarodno, med drugim so bila njegova dela predstavljena v ICA London ter ZKM Karlsruhe. Osem let je bil urednik spletne Mladine. Zaposlen je v IT Mladinske knjige.

Oznake: novi mediji, spletne komunikacije, Strokovni sodelavci