Udeležbena umetnost (PAIC) na ogled in pokušino v Španiji

V ACVic, centru za sodobno umetnost (Vic, Španija) že drugi teden poteka udeležbena delavnica projekta PAIC o pripovedovanju vsakdanjih zgodb pod vodstvom danske umetnice Line Sandvad Mengers ter lokalnega umetnika Jordija Lafona. Včeraj (23.11.17.) popoldan na mestnem trgu z udeležbeno delavnico PROJECT DIY nastopi novomedijski umetniški trio BridA iz slovenskega Šempasa, danes (24.11.17) pa v galeriji ACVIC otvarjamo veliko pregledno razstavo, ki reflektira dosedanjih šest dogodkov projekta PAIC (v 2018 sledita še dogodka na Hrvaškem in Danskem).

Na razstavi bo prikazan tudi dokumentarni video dodiplomskih študentov Akademije umetnosti UNG Tineta Posarellija in Daše Sirk (https://vimeo.com/195421051) o lanskoletni delavnici (BridA in Domenec) v Osek-u na Goriškem, njuna fotodokumentacija tamkajšnje letošnje delavnice udeležbene umetnosti (Darko Fritz, Tamas Tuza, Žiga Šercer) ter dokumentacija februarske delavnice magistrske študentke Akademije umetnosti UNG Helene Thuemmel v Dianalundu na Danskem (vodila jo je skupaj z Madsem Bech Paluszewskim).

PAIC je multidisciplinarni projekt, ki raziskuje in razvija rešitve za kulturno regeneracijo zapostavljenih in deprivilegiranih skupnosti ter išče odgovore na vprašanje, kako lahko umetniške prakse pripomorejo k osvežitvi njihove kulturne identitete. Ob bogatem strokovnem diskurzu  (članki, konference, seminarji) ter medijskem arhivu (dokumentarni film, fotoserije ipd.) projekt razvija pozitivni vpliv tudi na posamezne politike in sistemske ureditve, ki zadevajo kakovost kulturne produkcije v depriviranih družbenih okoljih ter ranljivih skupinah. Pred tednom dni je prof. dr. Peter Purg z Akademije umetnosti UNG na mednarodni znanstveni konferenci mreže iJADE "Art and Design as Agent for Change" v Dublinu na Irskem raziskave v projektu PAIC predstavil s prispevkom "Participatory Art as Agent of Change in Deprived Communities".

Več o vlogi Akademije umetnosti UNG v projektu in dogodkih na goriškem na http://vsu.ung.si/paic
 

Partnerji PAIC: