Iz goriške hiške - filmi Visoke šole za umetnost v Kinodvoru

V četrtek, 5. septembra vas ob 21.15 vabimo v Kinodvor na projekcijo izbora kratkih filmov in animacij iz redne produkcije študentov študentov programa prve stopnje in magisterija. Projekcijo v Kinodvoru bo ob prisotnosti avtorjev uvedla Rene Rusjan, programska vodja Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici. 

Humoren Goriški kolaž je ustvarilo več študentov programa prve stopnje pod mentorstvom prof. Rene Rusjan nekaj mesecev po selitvi šole na goriško, predvajan je bil kot predstavitev šole v oddaji Univerza na RTV Slovenija. V kolaž so med drugim vključeni deli vaj pri videofilmu, nastali pri mentorju Boštjanu Vrhovcu. Animirana filma Tanto Fa ter Stol in Stolica ter igrani film Peter so rezultat izziva Prve podaje, zagonske delavnice študijskega leta z Metodom Blejcem, ki je šolo (Famul Stuart) obiskoval kot študent, sedaj pa se vrača kot zunanji strokovnjak in predavatelj. Animirana filma Escape Velocity in Unpacked sta nastala pod vodstvom mentorja Kolje Saksida, v sodelovanju študentov animacije od prvega do tretjega letnika programa prve stopnje, Še en dan je mentorsko podprl Dušan Kastelic. Dokumentarne impresije Benečanov Xe El Violin, Shoes To Measure in Delicate Surfaces o klasičnem izdelovalcu violin, dveh čevljarkah, ki velik poudarek dajeta ročnemu delu, ter slikarju in grafitarju, ki grafite dela le še po naročilu, so nastale pod mentorstvom prof. Rajka GrlićaIva Musović je diplomantka programa prve stopnje, ki nadaljuje študij na magistrskem programu Medijske umetnosti in prakse, predstavlja pa dva filma. Družinsko srečanje je prvi kos omnibusa v nastajanju, posnet z mentorskim očesom režiserjev prof. Rajka Grlića in doc. Janeza Burgerja. Kratki film Nerazločen pogovor posnet na super 8 je nastal v okviru delavnice Alternative 2013 v Beogradu. Coffee Urške Djukić, ravno tako diplomantke šole in študentke na magisteriju, je nastal po izbrani slikarski predlogi (Ivana KobilcaKofetarica), kot izziv ustvariti film na osnovi slike pri doc. Robertu Černelču.

Program:

Mark Bizilj in različni avtorji, Goriški kolaž, 2012, 4'30", video prispevek 
Mark Bizilj, Klavdij Juvan, Ivan Umer, Simon KlembasTanto Fa, 2012, 0'57", animirani film
Filip Košnik, Gregor Kocjančič, Mery Gobec, Nika Lemut, Ines Ozimek, Stol in Stolica, 2012, 1'23", animirani film
Domen Kamenšček, Tine Posarelli, Nina Dodlek, Zala Opara, Jaka Čurlič, Martin Gerbec, Luka Kržič, Peter, 2012, 1'14", igrani film
Damir Grbanović, Mark Bizilj, Klavdij Juvan, Simon ReherŠe en dan, 2012, 3'15'' 
Nika Lemut, Ines OzimekUnpacked, 2013, 1'57", animirani film
Mark BiziljIvan UmerEscape Velocity, 2013, 2'14'', animirani film
Polona Zupan, Bruna Del Bello, Vedrana Dragičević, Sara Salamon, Xe El Violin, 2013, 8'05", dokumentarni film 
Urška Djukić, Gašper Uršič, Cordula Weitgruber, Marco Wenegger, Shoes To Measure, 2013, 11'04", dokumentarni film 
Iva Musović, Urša Bonelli Potokar, Giulia Grotto, Matija BajcDelicate Surfaces, 2013, 8'07", dokumentarni film 
Iva Musović, Družinsko srečanje/Porodićno okupljanje, 2013, 15'10'', igrani film
Iva Musović, Nerazločen pogovor/Indistinct Conversation, 2013, 3'56", eksperimentalni film
Urška DjukićCoffee, 2013, 2'08'', eksperimentalni film

Več www.kinodvor.org