[Razstava] Keka Čalić in Marko A. Kovačič: Gynealogia dyslectica, Galerija Kapelica

Dentalno umetniška razstava

Keka Čalić in Marko A. Kovačič

Gynealogia dyslectica
Galerija Kapelica (Kersnikova 4, Ljubljana)

Petek 29.10.2010 ob 20.00
Razstava bo trajala 29.10.2010-4.11.2010

Gynealogia dyslectica je eksperimentalno interdisciplinarno delo, ki v skladu s kibernetskimi načeli raziskuje znanstvene sisteme vsakdanjika, točneje specialistično področje dentalne medicine.

Kibernetika na splošno raziskuje refleksno obnašanje regulatornih struktur tehničnih družbenih sistemov preko upravljanja in komuniciranja - preko nadzorovanja (prostora in teles), privzemajoč različne forme na vseh diskurzivnih ravninah, tudi umetniških. Mehanizem tovrstnega teoretskega delovanja je v praksi z uporabo visoke tehnologije privedel do tega, da je telo danes lahko izrazna forma oz. možnost izbire.

Avtorica si kot raziskovalno polje izbere genealoško os mati – hči, z njenim izborom pa izpostavi občutljivost odnosa zdravnik - pacient. Ta odnos izzove z neposrednim posegom v fizično telo (avtoričine) matere, in sicer s povsem vsakdanjo kirurško - implantološko storitvijo (vstavitvijo zobnih vsadkov). To dokumentira, umetniško kontekstualizira s povezavo s kiborškim svetom Plastosov, umetnika Marka A.Kovačiča, in predstavi z umetniško razstavo. Njen namen je problematizirati številne aspekte odnosa med družbo in telesom: družbeno konstrukcijo telesa, krhkost človekove telesne integritete, navezanost na visoke tehnologije, vse večjo potrebo po vsajanju umetnih delov telesa, kot tudi delikatnost odnosa zdravnik-pacient. Namen projekta je tudi mediacija interakcij človek-stroj in implementiranih 3D tehnologij. Tehnične rešitve, ki jih razvije tekom umetniškega raziskovanja, razširi do nivojev potencialne tržne niše.