[Predavanja] Svet umetnosti, serija predavanj, Maria Hlavajova, SCCA in Mestna galerija Nova Gorica

SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana
Svet umetnosti, letnik 13, serija predavanj

Maria Hlavajova:
Spopadanje z družbenimi in političnimi nujnimi zadevami na področju umetnostne prakse: BAK, basis voor actuele kunst, kot študija primera

Torek, 16. 11. 2010, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Sreda, 17. 11. 2010, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica

Maria Hlavajova, umetniška direktorica BAK, basis voor actuele kunst iz Utrechta, bo na študiji primera BAK-a, ki ga je ustanovila leta 2003, raziskovala možnosti umetnostne ustanove, ki služi kot javni prostor kritike in dialoga. Umetnostni in intelektualni kontekst BAK-a kot ''prostora umetnosti in misli'' rabi kot študija primera, ob kateri so izpostavljeni ideali umetnostne ustanove, ki si prizadeva odzivati na izzive, izražene v nenehnem gibanju umetniških praks.

Maria Hlavajova (1971) je tudi pobudnica in umetniški vodja projekta Former West (2008-2013), dolgoročnega projekta raziskovanja, izobraževanja, izdajanja in razstavljanja sodobne umetnosti. Leta 2008 je za 1. Bruseljski bienale kot skupni prispevek BAK-a in Van Abbemuseuma iz Eindhovena sokurirala Once is Nothing (s Charlesom Eschejem). Kurirala je tridelni projekt Citizens and Subjects, nizozemski prispevek za 52. Beneški bienale leta 2007. Redno ureja in prispeva besedila za številne kritiške zbornike in kataloge na mednarodni ravni.

Maria Hlavajova bo dan po ljubljanskem predavanju gostovala tudi v Mestni galeriji Nova Gorica, s katero Svet umetnosti ponovno vzpostavlja dolgoročno sodelovanje pri pripravi gostovanj tujih kuratoric in kuratorjev. Gostovanje je del programa Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo.

Več na www.worldofart.org