Lizbona - 6 (Caldas da Reinha)

Še en dan v Caldas da Rainha. Včeraj pozno popoldan sva odšla na krajši izlet v bližnji Nazare, ki so nama ga vsi priporočali. Lepo, staro, obmorsko mesto, ki je razdeljeno na dva višinska dela. En ob dolgi peščeni obali in drug del na vrhu klifa.

Z avtom se pelješ daleč naokoli, direkten pristop iz enega v drug del mesta je z žičnico. Na vrhu lep razgled proti zahodu, kjer ni nič do Amerike (temu primerno tudi piha ves čas). Zvečer spet med najine atlantske valove.


Danes ima Fernando predavanja in zato se dobimo kar v njegovi predavalnici. Veliki prostori z ogromno video opreme. Ker se manjše skupine študentov odpravljajo na snemanja, se pozanimava pri asistentu, ki jim deli opremo, kako imajo to urejeno. Posoja opreme, skrb zanjo in arhiviranje študentskih digitalnih del, so glavni problemi, s katerimi se spopadamo tudi na naši šoli. Male skrivnosti, ki nama jih je zaupal, niso za javno razkrivanje, temveč le za uporabo!!!
Nato si s Fernandom ponovno ogledamo še ostale oddelke. Predvsem naju zanima njihov oddelek oblikovanja interiera (ima enako ime Ambient, kakor naš, ki ga še pripravljamo za transformacijo) in pa seveda njihova priprava programov druge bolonjske stopnje. Tudi tu imamo zelo podobne zamisli. Bomo videli kdo bo hitreje uspel narediti master. Zelo so se navdušili nad našo idejo skupnega programa s šolami iz sosednjih držav (prijavili smo se namreč na razpis za izvedbo skupnega programa druge stopnje z Avstrijci, Hrvati in Italijani). Predvsem nam zavidajo našo pozicijo sredi Evrope. Oni potujejo več tisoč kilometrov in so še vedno v Španiji.
Medtem, ko ima Fernando konzultacije s študenti, se priključiva na njihov velik screen in skupaj si ogledamo prijavljene filmčke iz drugega vRajda. Z Rene, ki je eden od članov komisije, opraviva selekcijo najboljših desetih.

Dogovorimo se še o možnostih direktnega skupnega dela naših in njegovih študentov pri animaciji. Fernando predlaga nekaj skupnih nalog, ki so jih na tak način, na daljavo, že uspešno izvedli z Madžari. Občutek imam, da smo na začetku res dobrega sodelovanja.

Nasploh naju ESAD zelo navdušuje. Velika šola z odličnimi prostori in opremo, s poceni študentskimi domovi, na robu malega (50.000 prebivalcev) mesta, z veliko študenti različnih smeri študija in narodnosti. Idealni pogoji za študij.

Za povrhu pa še 15 km do morja (za skomine je bila fotografija v prejšnjem blogu, narejena konec letošnjega mrzlega marca, prav tam), kjer šola za zabave na plaži, organizira avtobusni prevoz!?!