Nepočitniške počitnice

Opažam kako vsi veselo objavljajo svoje dogodivščine skozi poletje, vsi se potepajo in raziskujejo domače in tuje pokrajine. Kaj pa jaz? Jaz pa ne. Delam. In, če že ne morem objaviti nekega eksotičnega potepanja po svetu ali pa kakšnega velikega projekta, ki sem se ga lotila čez poletje, bom pa opisala moj delavnik. =)

Kot že eno leto nazaj sem tudi letos dobila počitniško delo, ki pa je na srečo na področju, ki me zanima, torej fotografija. Najbrž bi marsikdo rekel kakšno srečo imam, da sem dobila takšno delo v času, ko je tudi za študente kar težko dobiti kaj primernega, kaj šele kaj takšnega kot bi si želeli.

Torej, delam v fotografskem studiu v Domžalah, kjer je moja naloga fotografirati ljudi za dokumente. Saj veste, takrat ko se spomnite, da vam bo potekla osebna izkaznica in potem morate prvo k frizerju, pa najti najlepša oblačila... Ok, mogoče ne. =) Skratka, večinoma so moj motiv ljudje v eni in isti poziciji, fotografirani po enih in istih standardih. Do neke mere zanimivo, ampak se kmalu naveličaš. Prav vesel si, ko pride kdo, ki potrebuje kakšno neklasično fotografijo, kot npr. fotografijo svojega hišnega ljubljenčka. =D Ja, tudi kakšna živalica se kdaj znajde tu. Včasih tudi kakšna torta, včasih celo kakšna odštekana frizura, ki jo frizerski salon potrebuje za svojo promocijo. =) Nazadnje je bila to slika kuščarja na glavi (slika spodaj).
Poleg fotografiranja moram slike tudi retuširati in tako razveseljevati stare mame, ki imajo zaradi tega kakšno gubico manj. Nekaterim pa tudi to ni dovolj in pričakujejo da bom iz njih naredila Angelino Jolie.
No, nato pride še končno urejanje fotografij, kjer moram urediti še zadnje barvne in svetlostne popravke, nato pa kliknem gumb Finish in čakam, da "mašina" naredi slike. Nato jih razrežem na velikost dokumentov, poračunam in jih predam stranki. =)
Ok, pa ni samo to. Običajno tudi razvijam filme (no, nek stroj jih) ali pa digitalne fotke, ki jih moram prav tako pred koncem še malo barvno popraviti in stroju naročiti naj razvije slike. To mi je nekako najbolj všeč, ker je skoraj kot bi gledal strip. Tako en vohunski pogled v življenja drugih ljudi. =) Vidiš kaj se jim dogaja, kje so preživljali dopust in podobno.

Skratka, vsi uživajo poletje in potujejo, jaz pa vohunim. =D Ampak ne grem jaz v naslednje šolsko leto brez tujine - izmenjava na Portugalskem me čaka. Ok, zaenkrat jaz čakam, da dobim potrdilo, da je vse urejeno, ampak upam, da ne bo zapletov. =)

Objava tudi na mojem blogu.

Komentarji

.. zares osvežujoče! pa ravno v pravem času.. ko hrepenimo po domu in delu? ;)

Kul!