VŠUM DAN 1

23. VŠUM 1. DAN SKUPINSKE DELAVNICE GENERALNI ZBOR – 9.30

Tekst: Len Černe

Fotografije: Simon Reher

 

 KRIZAŠtudentski zbor se je nabral (skoraj) točno ob 9.30 v veliki hali (a.k.a. Risalnici), kjer nas je pričakala serija izvirnih vaj, s katerimi se je skupina tridesetih ljudi, počasi začela spreminjat v ustvarjalno skupnost. Namen tega mitinga: iskanje koncepta za letošnji VŠUM 2012 na temo: KRIZA. Pod vodstvom prof. Purga, smo za nadaljnih 45 minut pozabili, da gre za resen sestanek, ko smo prevzemali tuja imena kot svoja, si izmenjevali najljubše barve (primer: življenjsko modra) in prepletali obrazno mimiko z asociacijami na temo krize. Zaprto telesno držo je postopoma zamenjal smeh in sproščeno interaktiranje. Otroci naj bi se najlaže učili preko igre... ne vem zakaj ne bi veljalo enako tudi za »malce večje otroke«? Ravno ko je padel še poslednji zadržek in se je naš sestanek spremenil v zabavo, sta mentorja; prof Purg in prof. Rusjan, prekinila nastalo idilo in nas opozorila na naslednjo etapo današnjega srečanja.

 

 

 

RAZPAD NA P IN R SKUPINI – 10.15- 12.15

Študentje so se razdelili na dve skupini; P in R; P kot Purg, R kot Rene.

 

SKUPINA R:
Sama sem najprej bila določena v skupino R. S prof. Rusjan smo zapustili šolske prostore in odšli na »teren«- kjer je vsak udeleženec dobil točno definirano nalogo, ki je bila top secret za preostale člane skupine. Ker je naloga še vedno v polnem teku, na žalost (zaenkrat) ne bom mogla v celoti razkriti svojega zadatka, lahko pa povem, da so se naše naloge omejile na iskanje in opazovanje točno določenega profila ljudi. Za kar smo imeli 15 minut časa.

 iskanje posebnega profila ljudi.

 

Temu je sledilo ponovno snidenje celotne skupine, v kateri smo se nadaljno razdelili na zasliševalce in izprašance. Vsak član je odigral obe vlogi, pri kateri ni bilo omejitev ali navodil koliko lahko razkriješ (za izprašanca) in kakšna vprašanja lahko postavljaš (za zasliševalca). Fokus ni bil toliko na končnem razkritju posameznikovih nalog, ampak na »izgubljenem s prevodom«, na spremembi vrednosti podatkov, ko jih posameznik skuša posredovat drugi osebi oz. okolju.
Omenila sem že, da je ta naloga še v teku. Za jutrišnji dan je predvideno, da se bo naša skupina ponovno razdelila na zasliševalce/izprašance, pri čemer se bodo vzpostavili določeni parametri oz. omejitve. A več o tem... jutri.

 

SKUPINA P:
Z majhno zamudo, se je moja skupina vrnila v nedrja šolskega poslopja (a.k.a. Risalnice), kjer nas je že pričakovala nova naloga, nov zakamufliran izziv. Tableau Vivant ali živa slika. Na temo krize, seveda. Razdeljeni na skupine po tri, smo imeli minimalno časa, da se domislimo »žive slike«, zamrznjenih kadrov iz anonimnih, pozabljenih (a vendar vsem znanih) zgodb, ki se vsak dan vrtijo na javnih (in manj javnih) prostorih. Prva je bila na vrsti moja skupina, ki je uprizorila Pieta oz. Kristusovo križanje.

Techno križanje modernega Kristusa.

Vmes ko se je naš Kristus mučil s pozo križanega, so preostali člani glasno naštevali asociacije in komentarje, iskali fabulo in okvir našega VŠUM-a. Sledile so »3 Opice« (ne vidim, ne slišim, ne govorim), »Preganjani študent« (ki ga lovi varnostnik), »Verižno ropanje bankomata« (denar pobere tisti, ki pride zadnji), »Virtualna izolacija« (vsi povezani- vsi ločeni) in »Poslednja Zdravljica« (družina obredno spije zastrupljen čaj).

Verižno ropanje bankomata.3 opice.