[Razstava] Manca Juvan, Afganistan:neobičajna življenja, Moderna galerija

MANCA JUVAN
Afganistan:neobičajna življenja
19. 10. – 5. 12. 2010
Moderna galerija, Ljubljana

Vabimo vas na okroglo mizo o Afganistanu, ki bo jutri, v torek, 26.oktobra, ob 11. uri v avditoriju Moderne galerije.

Na okrogli mizi z naslovom Razvojno vprašanje Afganistana bodo sodelovali Ghulam Rasoul Wahid z afganistanskega ministrstva za obnovo in razvoj podeželja, Karim Merchant, mednarodni svetovalec za razvoj podeželja, oblikovanje strategij, politik in programov, Aleš Verdir, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Darko Šemrov, dr. vet. medicine, predstavnik civilno-vojaške misije v Afganistanu, Iztok Hočevar, Mednarodni sklad za razminiranje in Manca Juvan, fotografinja.

Pogovor bo vodila Ksenija Horvat- Petrovčič.

Ob 14.uri istega dne bo tudi javno vodstvo. Po razstavi bosta (v angleščini) vodila oba tuja gosta Ghulam Rasoul Wahid in Karim Merchant.

Manca Juvan (1981) od leta 2000 deluje kot neodvisna fotografinja. V letih 2006, 2007 in 2008 je bila izbrana za slovensko fotografinjo leta za reportažno fotografijo.

Razstava v Moderni galeriji govori o običajnih Afganistancih, ki živijo neobičajna življenja. Kljub bežnim obetom miru, razvoja in blaginje, ki naj bi jih Afganistanu zagotovila prizadevanja mednarodne skupnosti po 11. septembru 2001, da bi zatrla talibanski režim ter v od vojne razdejano deželo prinesla demokracijo in obnovo, pa vojna in nestabilnost še kar trajata ter prebivalcem vse bolj jemljeta upanje. V boju z revščino in bremeni vojne Afganistanci ne marajo usmiljenja, ampak si želijo in zaslužijo pošten pogled, ki bo pravično prikazal njihovo vsakdanjost in posledice, ki jih prinašata nenehno navzkrižje interesov in trajajoči boj za denar, moč in splošno oblast. Mediji se pri poročanju iz Afganistana vse preveč posvečajo le »vojni proti terorizmu«, da bi mednarodno javnost prepričali o tem, kako nujna za zagotavljanje varnosti po svetu je nadaljnja prisotnost tujih oboroženih sil na ozemlju Afganistana. Zgodbe o življenjih običajnih Afganistancev pa se v medijih le redkokdaj pojavijo, posebno še v zadnjih letih, ko postaja vse bolj očitno, da politika mednarodne skupnosti v Afganistanu ne deluje. A vendar si njihove zgodbe zaslužijo, da jih slišimo in vidimo, da nas spomnijo na to, kako so videti resnične podobe vojne in revščine, tj. podobe življenja, ki je vse prej kot običajno. (iz teksta v knjigi)