Razstava, okrogla miza> Stefan Doepner & Marc Dusseiller: 'NanoŠmano, NanoPunk in hekanje bodočnosti', Galerija Kapelica

Delovanje laboratorija: 20. 9. - 1. 10. 2010.
Urnik: variabilen (večinoma popoldan in pozno v noč), za vikend, 25. in 26. 9. zaprto.
Otvoritev: četrtek, 23. 9., ob 21. uri
Okrogla miza (lahko tudi pravokotna): torek, 28. 9., ob 19. uri

Deset dni bo Galerija Kapelica spremenjena v participatorni laboratorij, kjer bosta umetnik Stefan Doepner in znanstvenik dr. Marc Dusseiller raziskovala do katere mere lahko povečamo našo percepcijo in izkušnjo nanodimenzij z reinvencijo orodij, postopkov in materialov. Odprta platforma projekta NanoŠmano želi vzpostaviti sodelovanje med različnimi akterji in razviti izkustvene in oprijemljive artefakte prihodnosti.
Ključne besede: merilo, odprto, sodelovanje, laser, mešanje disciplin, razširjeno zaznavanje, vidnost, artefakt, oprijemljivo, nano, transformacija, ponovno izumljanje, naredi-sam, laboratorij, platforma.

Povezave:
www.f18institut.org
www.dusseiller.ch/labs

O avtorjih:

Stefan Doepner je študiral slikarstvo in eksperimentalni film na univerzi v Bremnu.
Pri svojem delu se osredotoča na umetniško uporabo, sprejemanje in pravila sodobne tehnologije, ki jo izrablja v umetniške namene. Z namenom analizirati in razumeti sodobne sisteme in tehnike uporablja metodo ponovne iznajdbe. Doepner poskuša oskruniti tehnološko poveličevanje in v svoje delo vplesti družbena razmerja, tehnologijo, zvok, znanost in vsakdanje življenje skozi meditacijo in mediacijo.
Leta 1992 je s projektom Van Gogh TV sodeloval na Dokumenti9, leta 1993 je ustanovil MAB, Bremen; 1995. MediaLab@sea, V Hamburgu; 1996. je soustanovil f18institut v Hamburgu; od leta 1997 sodeluje s Stelarcom; 2004 je predstavil svoj projekt na Playground Robotics v Baslu in Bernu; 2007 je soustanovil Cirkulacijo2 v Ljubljani; 2008 sodeloval v Pekingu na festivalu Synthetic Times: Media Art China ter v Linzu na Ars Electronici.

Marc R. Dusseiller je transdiciplinarni znanstvenik, predavatelj Mikro in Nanotehnologije ter umetnik. Njegovo delo je kombinacija znanosti, umetnosti in izobraževanja. Dusseiller predstavlja DIY (naredi sam) delavnice v elektroniki, glasbi, robotiki, posnel je nekaj kratkih filmov, trenutno pa razvija načine preddstavitve biološke znanosti na način DIY (naredi sam) v svoji kuhinji ali ateljeju. Dusseiller je tudi soorganizator dock18, Room for Mediacultures in sodeluje tudi pri drugih projektih kot na primer diy* festival, kot predsednik Swiss Mechatronic Art Society, SGMK.