Festival Speculum Artium gosti pestro paleto del študentov VŠU

Na letošnjem festivalu Speculum Artium v Trbovljah se je Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici med 15. in 17. oktobrom 2015 predstavila z obsežno razstavo in dogodki v Novi Galeriji DDT ter na festivalskem velikem platnu. Na ogled in poizkus so bile interaktivne instalacije in video postavitve, v sklopu DIgital Big Screen-a pa je bil na ogled program kratkih eksperimentalnih, video-poetičnih ter animiranih filmov.

V Novi galeriji DDT ste se lahko lastnoročno poigrali z interaktivno različico slovite munchove slikarije Krik (avtor: Luka Pompe). Morda vam je namignila na odgovor interaktivni instalaciji Who Is the Artist ali Kdo Je Kdo, Je Kdo, ... Je? (avtor: Denis Mavrič). V novomedijskem stroju Reflection of the Unconscious (avtor: Polona Zupan) sta ogledalo in vodna gladina razburkala stene in strop galerije, medtem ko je mednarodno nagrajena mobilna aplikacija Digital Story Creator (avtor: Lavoslava Benčič) stvarneje prikazala paradigmatski preskok pripovednega v kjerkoli in kadarkoli, obe deli pa tvegata tudi možnost kogarkoli. CRSNCMSC Happening (avtorici: Una Rebić in Matea Šarić) je ob otvoritvi festivala obiskovalce popeljalo v telematično potujen, a lep stari svet kolektivnega soustvarjanja, medtem ko je eksplorativna grafika Border – in Progress (avtor: Viktoria Monhor) pod miško razkrila navidezno resničnost fizičnih in političnih meja. Ob vstopu v video-sobo specifične galerijske postavitve Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, po srečanju z Monotonijo in njeno avtorico (avtor: Katja M. Rakar), koncepcijo časa preizprašajo video dela Vagoni, Slow Injection ter Labirint (avtor: Denis Mavrič), kakor tudi animacija 12 ur (avtor: Tina Zadnik) ob audio instalaciji Box. Za brezčasni kontrast omenjenim sta poskrbeli video deli Brez naslova (avtor: Viktoria Monhor), celotna soba je potopljena v vseprisotnost nemega tiktakanja animacije Čas (avtor: Damir Grbanovič).

Samoumevnost sodobne umetnosti že na začetku projekcije sklopa Digital Big Screen sta v imenu Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici razdla dodiplomski deli Ali je zrezek živ? (avtorji: Matjaž Bajc, Filip Košnik, Gregor Kocjančič, Špela Lutman, Urban Klanjšček) in Aha.OK (avtor: Ester Ivakič). Prostor interpretacije je nato še dodatno zožala Claustrophilia, ki jo vsaj nekoliko omilita meditativni podiplomski deli Wind in Time (avtor obeh del: Urška Djukić). Tako vertovski Labour (avtroji: Christian Meixner, Peter Mišic, Sasa Mrak, Katja Petelin, Sebastian Richter, Shabnam Ghaderi Saadi, Emily Daniel) kot lynchevski Encounter sta izrazito kolektivna filma, nastala v online stiku med skupinama goriških in weimarskih študentov po metodi cadavre exquis, le da so v obeh primerih skupine študentov druga drugi skrivale predhodnje sekvence, razkrivale pa vselej le zadnji kader. Po nenavadnem glasbenem spotu Trus! What Do You Do? (avtor: Katja Petelin) za pristanek v mirnejših video-poetičnih vodah je poskrbel (z Vesno letošnjega Festivala Slovenskega Filma nagrajeni) Distant Memory (avtor: Valerija Zabret a.k.a. Valerie Wolf Gang) ene najslavnejših ladij polpretekle zgodovine, naposled pa je bila na sporedu še skorajda poljubno dolga potopitev pod gladino Enakotežja (avtor: Polona Zupan).