S filmskim programom gostujemo v Makedoniji

V ponedeljek, 18. maja, gostujemo s filmskim programom v Kulturnem domu v Bitoli. Vabljeni, če ste v bližini ;) 

PROGRAM: 
 

Nerazločen pogovor
Iva Musović,Srbija/ Slovenija, 2012, prenos iz 8mm, čb, 4', bp

Portreti in komunikacija med ljudmi v času odmorov na festivalu. Slika je v glavnem neostra in film je brez originalnega zvoka, tako da ne slišimo o čem se ljudje pogovarjajo, doživljamo jih samo preko kratkih detajlov in atmosfere.

 

Družinsko srečanje (Porodićno okupljanje)
Iva Musović,Slovenija, 2013, 16:9, HD, barvni, 16'  
Nenad je doživel možgansko kap. Na obisku v bolnišnici se po daljšem času zberejo družinski člani. Družinsko srečanje se izkoristi kot povod za njihov končni obračun.

 

Poroka (Venčanje)
Iva Musović, Slovenija/Srbija, 2014, 16:9, HD, barvni, 13'50''
Peđa in Ana sta srednješolca. Par sta že nekaj časa, načrtujeta življenje v dvoje, a ne najdeta odobravanja najbližjih. Džeki je družinski pes čuvaj, ki po spletu naključij živi vmešan v konflikt zaradi njune prepovedane ljubezni.

Coffee
Urška Djukić, Slovenija, 2013, HD, barvni, 2', bp
Reprodukcija in homage slavni sliki »Kofetarica« najpomembnejše slovenske slikarke Ivane Kobilice. Humorna interpretacija znanega slikarskega dela odpre vprašanja o upodobljenem motive.

Mulci
Urška Djukić, Slovenija, 2014, HD, barvni, 11'25'', bp
Pilot za novodobno, mladinsko TV serijo, s svežim pristopom do medija filma, prepleta igrani del z animiranimi komentarji glavnega lika, mlade Saše, ki se znajde pred večnim, ultimativnim ženskim vprašanjem.

Oddaljen Spomin
Valerija Zabret aka Valerie Wolf Gang, Slovenija, 2014, HD, barvni, 2'43'', v angleškem jeziku, ap
Oddaljen Spomin je video poezija, ki pripoveduje o časih, ki so nekoč bili. Vse se začne z naključnim dogodkom, ki v pripovedovalcu vzbudi spomin na čase pred razpadom Jugoslavije in hkra􀆟 spodbudi razmišljanje o tem, kaj pravzaprav prinese vojna in kako hitro lahko ljudje vse pozabimo. Pesem si lahko razlagamo tudi kot pismo ali osebno izpoved nekega neznanega človeka, mogoče mornarja, ki ga je napisal mogočni Titovi ladji Galeb. Ladja ima v pesmi simbolno vrednost in skozi različne kratke kadre prikazuje detajle, ki gledalcu ponujajo različne interpretacije in povezovanje med resničnim življenjem in imaginarnem svetu poezije. Video in poezija: Valerie Wolf Gang Glas: Ulay

Skrita življenja Benetk - Beneške povezave (2012)

Modou, 7’57’’, Jaka Žilavec, Maximilian Conway
Angelina, 4’45’’, Marija Laura Potočnik, Valerija Zabret, Mathias Prosekar, Kalle Köbler 

Skrita življenja Benetk - Passione (2013)

Xe el violin, 8’05’’, Polona Zupan, Bruna Del Bello, Vedrana Dragičević, Sara Salamon
Delicate Surfaces, 8’07’’, Iva Musović, Urša Bonelli Potokar, Giulia Grotto, Matija Bajc

Skrita življenja Benetk - Zgodbe Ghetta  (Stories of the Ghetto), Slovenija/Hrvaška/Avstrija/Italija, 2014, HD, barvni, v italijanskem in angleškem jeziku, angleški podnapisi

Shaul | Rami, 9’, Urška Djukić, Peter Mišic, Gregor Mörth
Živa, 6’03’’, Dominik Grdić, Iva Musović, Gašper Uršič

Izseki omnibusovprojekta HiLoVv - Skrita življenja Benetk, mednarodne delavnice dokumentarnega filma pod mentorskim vodstvom režiserja Rajka Grlića. V prvi ediciji smoe med drugim spoznali Mouduja, priseljenca iz Nigerije, ki ustvarjalcema preda nekaj trikov, kako kupiti in prodati torbice Benečankam in turistkam in gondoljerja, ki se je želel družinski tradiciji upreti, a ga je poklic premamil. Iz druge edicije - v Xe El Violin nas Riccardo Guaraldi uči tradicionalne obrti izdelave violin, v Delicate surfaces pa srečamo Peeta, uspešenga slikarja in grafitarja, ki iz varnostnih razlogov grafite dela le še po naročilu. Zadnje leto smo se posvetili sodobnosti beneške soseske z imenom Ghetto, ki je s svojo specifično zgodovino dala ime pojmu geto kot ga poznamo danes. Shaul Bassi je profesor angleške literature na Ca' Foscari Univerzi v Benetkah. Je ustanovitelj Venice Center of International Jewish Studies in član beneške judovske skupnosti. Rami Banin je rabi beneške skupnosti Chabad-Lubavitch in lastnik košer restavracije Gam Gam. Živa Kraus je hrvaška slikarka in kustosinja. V Benetkah živi že 40 let, 35 let pa vodi galerijo Ikona. Od leta 2003 se galerija nahaja na Campo del Ghetto Novo.