Kopljemo po arhivih - filmi Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart v Kulturnem domu Nova Gorica

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 12. oktober 2012 ob 20.15

Brskanje po arhivih Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart je vedno zapleteno, a zabavno početje. Zapleteno zato, ker je šola v svojih šestnajstih letih delovanja, preden je del svojih programov predala svoji 'hčerki', Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici, proizvedla nepregledno število večjih in manjših del ter vaj, od katerih bi si marsikatera zaslužila uvrstitve v različne izbore. Zapleteno je tudi, ali še posebej zato, ker so izdelki, tako kot šolina področja delovanja, narejeni v zelo raznolikih medijih. Tudi če izvzamemo tiste, od kiparskih in drugih objektno prostorskih, ki so lahko predstavljeni le dokumentarno, in se lotimo le tistih, ki so nastali na oddelku za Digitalne medije (ta je predhodnik sedanjega programa Digitalne umetnosti in prakse), moramo prebrskati fotografije, interaktivna dela, video dela, ki izrazito sodijo v druge prostore, npr. galerije, in bi jih v kinodvoranah lahko predstavili le kot eksperiment, in ko pridemo do 'filmov' in mislimo, da bo sedaj naloga lahka, šele začnemo z delom.

Veliko del, ki bi jih uvrstili, je namreč že podleglo času – bodisi jih težko rekonstruiramo v celoti bodisi je problem v formatih ali je s kopijami narobe kaj drugega. Potem je tu tudi dilema, ali predstaviti vse kategorije ali le nekatere. Tu manjka namreč marsikateri zanimiv dokumentarni film, ki pa bi npr. po dolžini presegal takšen izbor.

Zapleteno početje, torej, zakaj pa naj bi bilo tudi zabavno? Ker pomeni arheološko izkopavanje spominov na ta čudovita leta šole (prvo generacijo je vpisala daljnega leta 1994), ki je bila na nek način pionirska v marsičem ter nudila odskočno desko mnogim mladim, tako študentom kot učiteljem, in ustvarila veliko 'skupnost famulcev', ustvarjalcev, ki so izkušnje in odnose iz te male šole odnesli s seboj in jih živo prepletajo še danes.
 

Andrej Arsenijevič, Welcome to my nightmare, 2004, 16' 32'', igrani film
Anja Zorko, Delia, 2006, 09' 55'' videopoezija
Tina Avšič, Delia, 2006, 09' 14'', animirani film
Polona Zupan, Novoletna (ne)pričakovanja, 2006, 21' 12'', igrani film
Matej Kolmanko, Goslač, 2007, 07' 51'', igrani eksperimentalni film
Jaka Žilavec, Zadnja želja, 2010, 6' 19'', igrani film

Miha Šubic, Prehranjevalna veriga (Food chain), 2008, 02' 32'', animirani film
Miha Šubic, Opekozlagalec (Brickloader), 2009, 02' 07'', animirani film
Miha Šubic, Šah Mat, 2008, 15' 51'', igrani film
Miha Šubic, Inkman, 2010, 02' 49'', animirani film

www.kulturnidom-ng.si