Tsuriai

Tsuriai

2007

Serija Tsuriai, kar je japonski izraz za ravnotežje, je nastala med enomesečnim potovanjem po Japonski. Želel sem se osredotočiti na dve različni plati te dežele in sicer na klasično in na moderno in jih predstaviti kot diptihe. Kolekcija se ukvarja z nasprotnima poloma Japonske in z izkušnjo zahodnjaškega obiskovalca, ter njegovim pogledom na to deželo. Japonska je dežela velikih nasprotij. Na eni strani takoj pomislimo na klasično in tradicionalno Japonsko iz obdobij Meiji in Edo, na drugi strani pa ne moremo mimo blišča modernih mest, najnovejše tehnologije ter divjih japonskih najstnikov. To je moderna Japonska. Le redkokje drugje na svetu je ta dvojnost tako očitna kot prav v deželi vzhajajočega sonca.

Pri predstavitvi serije sem se poleg vsebinske in vizualne plati odločil še za eno, namreč tehnično. Nasprotja (različnosti) sem poskušal prikazati na drugačen način. Fotografije, ki predstavljajo klasično Japonsko sem posnel s klasičnim zrcalno-refleksnim fotoaparatom in dia filmom. Te predstavljajo nekaj, kar počasi izginja iz vsakdanje uporabe in česar verjetno prej ali slej ne bo več. Moderna Japonska pa slovi po najnovejših tehnoloških izdelkih, zato sem se za predstavitev tega dela serije odločil za uporabo digitalnega zrcalno refleksnega fotoaparata.
Posnete fotografije predstavljajo nasprotujoče si zgodbe, ki pa, ko jih pogledamo skupaj, ustvarijo ravnotežje - harmonijo. Ta harmonija nasprotij deluje pripovedno in vizualno v prvem planu, ter tehnično v drugem.