PORTUGALSKA, Lisbona

Javljam se iz Lisbone.
Prispela včeraj zvečer. Iz letališča s taxijem do stanovanja. Salome in njen fant Francisco, sta me pričakala z večerjo. Domačo paradižnikovo juhico ter špinačno-skutino pito. Oba sta zelo zgovorna in govorita odlično angleško.
Po večerji me je Salome odpeljala na sprehod in na pivo, za katerega sva odšteli 1 euro :) Oba se ukvarjata s filmom. Ona je direktorica in prevajalka, on montažer. V isti hiši živita še dva študenta; scenarist in fant, ki se ukvarja z zvokom. Praktično multimedijska stanovanjska hiša. Tudi Salome sodeluje pri festivalu Monstra.
Danes imam prost dan, saj se dobim z organizatorjem festivala šele jutri dopoldne, da se dogovorimo o delu ki ga bom opravljala. Odšla sem na potep po mestu, se parkrat izgubila, videla ogromno temnopoltih ljudi in beračev.
Ozračje je sicer toplo, vendar že cel dan rahlo rosi in piha.

Uglavnem, prispela sem srečno ter se nekako znašla.
Ko bom začela s festivalom in programom se spet oglasim in vam podam kaj bolj zanimivega :)

Jasna


prvo jutroplace to stay

GOING ON!/ Tor, 03/15/2011 - 21:00

Za mano je čudovit dan. Medtem ko imate vi gnilo megleno vreme, je tu nebo posuto z snežno belimi kopastimi oblaki skozi katere prodirajo topli sončni žarki. Zjutraj je temperatura sicer še za tanjšo jakno, čez dan pa se okoli sprehajam že v kratkih rokavih.

Za mano je tudi prvi delovni dan. Dopoldne sem se odpravila v pisarno festivala Monstra. Tukaj se življenje začne precej bolj pozno kot pri nas. Okoli 10ih se mesto šele dobro zbudi. Dodelili so mi več manjših del, ki jih bom opravljala pred samim festivalom. Potrebno je bilo začeti izdelovati ogromne dvometrske valjaste plastične “balone“ z napisom Monstra, ki se jih iz koluta nareže in zapakira. Potrebno jih je narediti 1500 :D Namenjeni pa bojo vsem otrokom, ki bojo naslednji teden obiskali festival. Seveda jih bomo rezali še nekaj dni.
Vse animirane filme, ki se bojo odvijali na festivalu je potrebno spraviti na dvdje in jih seveda izvoziti tako, da se bojo pravilno predvajali na filmskem platnu v kinu. Tudi tukaj pomagam, saj je filmov res ogromno. Preveriti je potrebno, če je vse na svojem mestu, od zvoka do slike.

Ekipa je mlada, simpatična in zelo odprta. Sprejeli in vzeli so me kot njihovo, zato se počutim zelo sproščeno. Uredili so mi celo zastonj kosilo v eni izmed bližnjih restavracij, ki ga dobijo kot organizatorji festivala. Tako, da prišparam na glavnem dnevnem obroku :) Danes sem imela rižoto s tuno, domači ledeni čaj in kavo. Z eno od punc, sva odšli na obhod do vseh bližnjih info točk, muzejev, otroškega gledališča,.. In tam pustili letake s programom festivala. Ona je turistična vodička, dela v bližnjem hotelu. Tako je bilo kratko potepanje podkrepljeno z obsežnim predavanjem o vsem kar me je zanimalo na poti. Mimo najimenitnejšega lizbonskega trga PRACA do COMERCIO, ki je bil zgrajen v središču mesta po katastrofalnem potresu, obdan sedaj s pretežno vladnimi stavbami. Mimo ulic, kjer so sama nakupovalna središča in trgovinice s spominki. Rada bi si ogledala še ogromno stvari, ki bolj oddaljene od samega središča, vendar bom morala počakati na prost dan, saj bo potrebno vzeti avtobus ali vlak.

Jutri gre Salome na boksarski tečaj, ki ga obiskuje dvakrat tedensko. Povabila me je zraven. Verjetno se ji bom pridružila, malo za šalo malo zares :) Dodatna rekreacija, kot da stopnic in gričev ni dovolj.
Sporočim koliko portugalcev sem pretepla :D

Sre, 03/16/2011 - 20:28
Pozdrav vsem!

Vstajanje: 9:00
Zajtrk: kosmiči z mlekom, kivi
Jutranji pogled skozi okno: sončno a vetrovno

Odpravim se proti pisarni, ki je oddaljena slabih 5 minut. Pričakata me dva zaspana pogleda in zeleni čaj. Lotim se rezanja "balonov". Končali smo jih 500. Jutri vam kakšnega napihnem :) Kasete z animiranimi filmi še vedno prihajajo, tako je dela z urejanjem video materiala še vedno ogromno. Vsi so malce pod stresom, saj je do festivala le še par dni, stvarem pa ni konca. Prvič sem videla in spoznala glavnega organizatorja festivala, Fernanda. Zelo prijeten starejši moški, ki mi je nasmejano podal roko. Ob 16ih sem končala z delom.
Kosilo: rižota z beluši, domač ledeni čaj


office

Popoldne sem izkoristila za obisk muzeja lutk. Odpravila sem se kar peš. Približno pol ure v eno smer. Vendar sem se vmes dvakrat izgubila, tako da sem vse skupaj potrebovala slabo uro, vendar le našla muzej!

Razstavljena je scena in lutke stop-motion animiranega filma, ki sem si ga v sobi s projekcijo tudi ogledala. Razstavljene so tudi kitajske porcelanaste lutke, ročne lutke, papirnate,... Razstava, ki bi jo lahko imeli tudi pri nas.


Muzej je v predelu Santos, blizu reke. Izkoristila sem še potep po tem predelu. Vendar mi ni bil pretirano všeč, saj povsod nekaj gradijo, ulice so prašne in glasne. Na poti nazaj pa sem si privoščila najboljši sladoled kar sem jih jedla do zdaj. Kepica je sestavljena iz dveh okusov. Vzela sem oreh in tropsko sadje.

Domov sem prišla okoli osmih. Žal sem zamudila boks :/ V ponedeljek imam znova priložnost, da grem z njo. Ona je odšla s Franciscom na večerjo v restavracijo jaz pa sem si doma naredila solato s črnimi olivami in kruhek z namazom. Dan se počasi približuje koncu, zato vam le še pomaham za lahko noč :)

..Še en produktiven dan.. Čet, 03/17/2011 - 20:12

Zjutraj preslišala budilko in vstala šele okoli 10ih. V pisarno sem prišla nekaj do 11ih in najprej malo poklepetala. Začeli smo rezati metrske balone, ker pa je zmanjkalo elastik, ki na koncu držijo napihnjene balone skupaj, smo ob 14ih zaključili z delom in pojedli kosilo. Za današnje kosilo sem iz menija zbrala zeleno solato s skuto, hruško in orehi. Ni bila slaba. Uredili smo akreditacije za festival in še nekaj drobnih stvari, nato pa sem imela prosto popoldne, ki sem ga izkoristila za ogled gradu. Aja, obljubila sem vam balonček :)

ogromna rola, pripravljeni paketki, napihnjen balon

Po kosilu sem skočila še do doma po zemljevid (ki ga nato sploh nisem potrebovala) in se odpravila proti gradu. Rabila sem približno pol ure, da sem prišla na sam vrh, kjer je razgled prečudovit. Ta grad je kakor krona na hribu, ki ga obdaja četrt Alfama. Zgrajen je na temeljih nekdanje vizigotske in mavrske utrdbe. Da vas malo podučim. Hoja po nekaj sto stopnicah se mi je obrestovala, kajti razgled na viseči most in vrtove je bil krasen.
Da ne boste rekli da pretiravam, izvolite;

Karta za muzej stane 7 eurov! Celo premoženje za mojo denarnico, a naj jim bo. Tukaj sem prvič in morda tudi zadnjič, nikoli se ne ve. Vrnila sem se po drugi poti v upanju, da se ne izgubim. Seveda sem se...In nazaj do mesta, ki ga poznam rabila enkrat več kot do gradu. Vmes sem srečala kar nekaj uličnih glasbenikov, ki tukaj res niso redki.
Ko sem prispela na glavno avenijo se je že zmračilo, a Lisbona mi je prav zelo všeč zvečer. Izkoristim večerni sprehod po ulicah, ki jih skoraj že poznam na pamet, mimo vseh izložb..Raj za ženske. Trgovinica ob trgovinici. Torbice, obleke, nakit, od največjega kiča do priznanih modnih znamk. Mimogrede v Sturbucksu vzamem kavo za seboj in se odpravim proti domu na večerjo. Tortelini in omaka iz trgovine. Mljask za moj trebušček. Zvečer se kar precej shladi, skuham si še čaj da se pogrejem in po napornem dnevu zaključim z nogami na mizi..
Danes malo več fotografij, a včasih povejo več kot besede.
cmok*


Pet, 03/18/2011 - 22:18

Dan kot vsak se začne s kosmiči. Sončni žarki so že prodirali skozi okno in me žgečkali po obrazu. V pisarno pridem okoli enajstih in pomagam pri balonih (..ja še vedno..ni in ni konca..).
Zelo dobro se razumem s Patricijo. Prihaja iz Poljske. Tu je na izmenjavi in pomaga v sklopu festivala. Je zelo prijazna in ob njej se vedno nasmejim. Pobereva naročila za kosilo in se odpraviva v Magnolio, kjer vzameva hrano. Moje kosilo? Rižota s špinačo in kozjim sirom. Bila je odlična! Takoj po kosilu se z Ines odpeljeva na letališče, kjer naju čaka paket s filmom, ki ga bodo predvajali v kinu. Odloživa ga v kinu City, kjer se bo odvijalo večino predstav. Vrneva se v pisarno in nadaljujemo z vsakodnevnimi opravili. Veliko je težav s podnapisi, nekateri sploh niso prispeli, nekateri ne delujejo pravilno,.. Časa pa je še zelo malo.
Jutri zjutraj se dobimo kar v kinu. Do tja lahko pridem le z avtobusom, številko 767. Ne vem še čisto točno, vendar bomo postavljali nekakšno platno. Izrezati bo potrebno še ogromne napise na debelejšo plastiko, ki se jih bo prilepilo na zid.
Jutrišnji dan bo vsekakor bolj pester kot današnji. Zelo se veselim večerne delavnice, ki se bo odvijala na prostem- delavnica "Tochka Pika Pika". Gre za delavnico 3D light drawing. (http://tochka.jp/pikapika/)

Zmatrana od celodnevnega letanja in urejanja zadev. Počasi odhajam pod rjuho, da bo jutrišnji dan čimpreje tu :)

pošiljam vam današnji dan brez oblačka, 21stopinj..Da prežene ljubljanski dež.

Sob, 03/19/2011

Aktiven dan. Z Ines (eno izmed glavnih organizatork) sva bili zjutraj ob 10:30 zmenjeni v "Cinema city". Tja sem šla z avtobusom, vendar je bil velik podvig najti pravo postajo. Iskala sem jo 45 minut. Totalno izgubljena. A uspelo mi je in bila sem blazno srečna. V kinu City sta na voljo dve dvorani za projekcije festivala Monstra. Z Ines sva obesili dodatno platno pod glavno platno za angleške podnapise (v obeh dvoranah). Preverili sva, če projektor predvaja filme in če podnapisi delujejo. Opravili sva v dobri uri in se z motorjem odpeljali nazaj v pisarno, kjer sva vzeli ogromno stvari za popoldansko delavnico v parku. Najbolj zanimivo je bilo to, da sva peljali vse stvari na motorju :D Prispeli v park, kjer imajo vsak dan tudi boljši trg. Sredi parka stoji tudi prečudovit lokal z ogromnim vrtov, poleg so igrala za otroke. Ljudje so ležali na travi in se predajali toplim sončnim žarkom. Postavili smo "sceno" za delavnico, prižgali glasbo in naredili vzdušje, da so se ljudje že ustavljali in spraševali za kaj gre. Ker je šlo za za delavnico, kjer se s svetilkami riše po zraku smo morali počakati, da se zmrači. V miru smo spili kavo in posedali na travi. Delavnico sta vodila dva japonska artista. Ko je padel mrak se je začelo. Mimoidoči so si lahko sposodili svetilke in sodelovali pri dogodku. Bilo je super. Naučila sem se nove tehnike, s katero lahko svobodno in brez omejitev posnameš malo drugačno animacijo.
Fernando Galrito (glavni organizator), Ines in še ena Ines


Delavnica je trajala do 21ih. Nato se je prestavila na enega izmed glavnih trgov v Lisboni. Vse smo spakirali in naložili v avto. Na glavnem trgu pa spet vse postavili in začeli ob 22ih. Delavnica se je v celoti ponovila. Dovoljenje smo imeli do polnoči, zato smo takrat tudi zaključili in pospravili stvari. Vsi zmatrani a dobre volje po uspešnem dnevu smo zavili še v bližnji lokal na pijačo. Vsak svojo caipirinho :) Bila je močna a odlična, mmm. Domov sem prišla nekaj čez dve in padla v posteljo..

Ned, 03/20/2011 - 0:51

Zjutraj sem morala priti v Kino Sao Jorge, kjer se bo predvajalo večino filmov.
Jutri zjutraj se že odvija program za otroke, uradna otvoritev pa je zvečer.
Postavila sem trgovino, kjer se bo prodajalo vsemogoče. Svinčniki, majice, torbe, dvdji, flip booki, značke,.. Potrebno je bilo narediti inventuro in vse zložiti na police. Ura gre hitro in bil je čas za kosilo v bližnji restavraciji. Danes: piščanček in riž, sladica pa mangova pena.
Po obedu me je Fernando prosil, da iz samolepilnih tapet izrežem velike črke njihovega logotipa Monstra in jih prilepim na velik pano za usmerjanje in orientacijo obiskovalcev. Ob 22ih smo morali kino zapustiti, saj ga ob tej uri zaprejo. Žal nismo uspeli postoriti vsega, zato je rana ura zlata ura, jutri ob 10ih..Da zadnji hip zakrpamo vse luknje. Za danes se poslavljam in vam sporočam, da se imam res enkratno!


Cinema Sao Jorge

Shop

Pon, 03/21/2011 - 20:16

Zjutraj smo ob 10ih že skakali naokoli in pripravljali stvari, ki so še ostale nedokončane. Festival Monstra ima vsako leto natečaj za najboljšo ilustracijo pošasti. Izbrana so bila najboljša dela, ki sem jih uokvirila in razstavila na pano v vitrini.

Nato smo odšli na kosilo, se vrnili v kino, kjer nas je čakalo še nekaj malenkosti. Odšla sem do doma, kjer sem se stuširala in pojedla večerjo, zdaj pa odhajam na uradno otvoritev festivala in pivo! :*

Tor, 03/22/2011 - 23:03

Včerajšni večer je bil sijajen. Edina napaka je bila ta, da so vodili otvoritev v portugalščini. Problem ni bil le zame, vendar tudi za mnoge goste iz tujih držav..Začelo se je ponovno s "piko piko", japonskih artistov, ki so vodili delavnico s svetilkami. Cela dvorana je ob vstopu dobila svetilke z različnimi barvnimi filtri in ponovili smo stvar kot na delavnici. Za večinoma je bilo prvič, vendar je stvar zgledala mnogo bolje, saj je bila dvorana polna (res ogromno ljudi) in je vse skupaj izpadlo res super. Sledil je govor Fernada (direktor festivala), gospe ki jo ne poznam in voditelja, ki je povezoval program. Ogledali smo si retrospektivo Michaela Dudoka (Nizozemska), štiri kratke filme, med drugim animacijo Father and daughter, ki nam ga je pokazala Špela Čadež pri predmetu. Sledila je pogostitev..Vino, Brandymel (brandi z medom), kanapeji, sendvički in glasba v živo. Vzdušje je bilo sproščeno, klepetali in smejali smo se do treh zjutraj, ko sem se vrnila domov.
Festival je v polnem teku, venda je vsak dan potrebno postoriti veliko stvari. Danes smo izdelali glasovnice za publiko, ki ocenjujejo najboljši študentski film, naredili dodatne panoje za usmerjanje ljudi, ...Kosilo sem preskočila, ker sem imela malo pozen zajtrk in opoldne nisem bila lačna, na večerjo pa sem odšla s Patricijo, ki je odlična sogovornica, sploh pa ob kozarcu vina.
Ob devetih zvečer sva se vrnili v kino, kjer sva si ogledali zgodovinsko Nizozemsko retrospektivo kratkometražnih filmov. Prijeten in umirjen zaključek dneva. Jutri zvečer pa nas čaka koncert portugalske neuveljavljene skupine za katero pravijo, da imajo odlično glasbo. Sporočim!

Žažna (tako oni izgovarjajo moje ime, vendar se mi zdi prav prikupno, zato jih ne popravljam) :)

Sre, 03/23/2011 - 23:25

Zajtrk: kosmiči z mlekom
Kosilo: neka njihova čudna specialiteta s kvazi fižolom
Večerja: rižota z beluši

Naredila nič posebnega :I Šla kupit plato vode za žirijo, kartuše za printer, papir za printer, dvd Dumbo. Imela sprehod po kosilu do reke in čez mesto nazaj, ob 18ih pa sem si ogledala študentski tekmovalni program (pol programa sem že videla na Animateki, nekaj pa prvič). Glasovala sem za japonski film avtorja Kumi Matsui z naslovom Papa. Vsebina filma je prevladala, da sem se odločila za ta film. Uglavnem..Odhajam nazaj v kino Sao Jorge na koncert in na kakšen kozarček.
Dnevi grejo hitro, petek bo kmalu tu, ko prispeta Rene in Boštjan, kmalu pa bo tu tudi nedelja ko se vračam domov, malo žalostna malo vesela (ker vas vse skupaj malo pogrešam)..poljubček

Čet, 03/24/2011 - 23:24

Vrnila sem se na koncert. Ni skupina temveč »one man band«. Simpatičen fant, mlajših let igra na več različnih inštrumentov, celo z nekaterimi predmeti povzroča zvok in s tem dodaja elemente glasbi. Za njegovim hrbtom je bilo ogromno platno, v ozadju pa je sedela punca, ki je s pomočjo grafične tablice risala ozadje in spreminjala samo dogajanje na platnu. Glasba je bila precej počasna, umirjena, z dobrim glasom pevca,…Uspavanka. Morda sem bila le preveč utrujena. Drugače je v slogu »glasba v živo- animacija v živo«, delovala zadeva zelo zanimivo in privlačno. Ob treh sem bila doma in takoj zaspala.

Zjutraj sem bila ob 10ih že v kinu. Moj urnik je dopoldanski in žal moram zjutraj vstati pa čeprav grem pozno spat. Salome me je zjutraj razveselila s torto, ki so jo včeraj razrezali in se posladkali ko me ni bilo. Pustila jo je na pultu poleg pa simpatično sporočilce, ki mi je polepšalo dan in zajtrk :) Čez dan so se vrstila mala dela, pogovori z gosti festivala, kosilo,.. Vsak dan si ogledam študentski tekmovalni program, ki je ob 18ih. Danes vsi filmi videni prvič. Navdušil me je film Loom večih avtorjev iz Nemčije (trailer-> http://www.youtube.com/watch?v=RoK-1dQnkSo) in še nekaj drugih; Birthmark-Austria, Swimming pool- Češka, Feel the punch- India.

Po programu sem se odločila da povečerjam in se odpravim v posteljo. Malček me boli grlo po vrh vsega pa sem kar izmučena. Jutri popoldne se že dobim z Rene in Boštjanom, ki sicer prideta že zjutraj. Upam, da mi ne zmanjka energije, kajti jutri je tako pester program, da bi si rada ogledala vse! Najprej študentski tekmovalni program ob 18ih, tekmovalni program super-shorts filmov (na seznamu tudi Špela Čadež) ob 21ih in ob 22:30 Ugly Duckling, Garina Bardina iz Rusije.

Ned, 03/27/2011 - 3:25

No pa smo tukaj, kjer ni muh :) Čez dobri dve uri bom že na letališču; smer Ljubljana. Današnji zaključni večer me je po pravici kar malo razočaral. Glede na to, da so zadnji teden pred festivalom in med samim festivalom tekali gor in dol, očitno brezglavo, imeli dela čez glavo, sem pričakovala da bo dogodek izpeljan od začetka do konca do potankosti..Bilo je ravno obratno. Ves program je bil seveda zopet voden v portugalščini, kar za mene in večino gostov pomeni en sam dolgčas. Po 45ih minutah govorov in kratkih izsekov zmagovalnih filmov, sem žal zapustila dvorano. Rene in Boštjan sta vztrajala do konca :) Vmes so se vrstile tehnične napake, projekcije niso delovale (sprejemljivo, tehnika večkrat zagode)..Veliko ljudi je bilo poklicanih na oder (sodniki, ljudje ki so kakorkoli sodelovali pri festivalu,..), ki se na odru nikakor niso znašli. Nastajale so neprijetne luknje tišine, neprofesionalno.
Po koncu sem slišala veliko enakih pripomb glede programa.
Če primerjam ta festival z Animateko, bi pohvalila celotno ekipo in organizacijo Animateke še posebej Igorja Prassla, saj po videnem opravljajo svoje delo odlično. Smo par stopnic pred njimi..
Vsaj pogostitev je bila dobra :)

Zahvaljujem se vsem, ki so imeli kaj zraven, za to izredno lepo potovanje..Nabrala sem kar nekaj novih izkušenj, spoznala ogromno novih in zanimiv ljudi, z nekaterimi dobro navezala stike, se potepala po starih ulicah, pila vino in okušala njihovo hrano..Upam, da se vrnem še kdaj. Hvala!

Comments

Hojla
Pa sva prisla. Ne sicer zjutraj?!?, kot je mislila Jasna, temvec popoldan. Z Jasno (upam, da si se zdrava) se verjetno srecamo zvecer v kinu. Ker sva ravno prispela, bova se kaj pojedla predno se zapreva v kino.
Toliko zaenkrat kot komentar, potem pa nama je bilo zagrozeno, da morava zaceti svoj blog o isti temi. Glede na napisano se bom tezko izgovarjal na slabo zvezo ipd.

uh odlično trikrat <3
:)

odlično Jasna:)
lp,
Miran

odlično Jasna:)
lp,
Miran

odlično Jasna:)
lp,
Miran

hoj, Jasna! Čeprav te tu pogrešamo (vroče priprave na naš dogodek v Kinu Šiška so v polnem teku in delo od jutra do večera nas s svojo intenzivnostjo, ki raste iz faze v fazo, na novo povezuje) vidim, da smo v podobnem ritmu, pa še sonček si končno delimo. Vi ste imeli danes otvoritev, mi pa jutri premiero, potem nazaj na redni urnik. Ti pa imaš še kar nekaj sladkih lizbonskih dni pred sabo. Pravzaprav cel festival:) pozdrave Monstri!

Pa bojda tudi od Kolje, če niso kaj zafrčkali :)

to, tooo! hvala za fotke, da se nam sline cedijo, medtem ko poslušamo ljubljanski dež, tam zunaj ;)

a veš, da bo na Monstri tudi film Špele Čadež? aja, pa od Mihe Šubica tudi :)

Kok kul! :) Super slikce in opis! Pofotkaj še boks, haha, nisem še videla ženskega boksa!

Pošlji nam kaj soncaaaaa! (mi ti lahko pošljemo dež, če želiš :P)

zivjo, Jasna, super se sliši tole tvoje novo domovanje, še posebej družba sostanovalcev! Danes si torej že vandrala po Lizboni in zbirala vtise, jutri pa v priprave na Monstro! Upam, da ti bo uspelo tudi kake fotke ali video naložit, sicer pa linke, če bo Monstra kje objavljala dogodke in delavnice, ki se jih boš udeleževala. Vseee nas zanima, seveda ;)

lepe lizbonske dneve ti želim,
rene

o super jasna, da si zablogala! že(l)jni smo svežih monstrozitet, pikantnih ližbonizmov in seveda fado-nadihnjenega oceanskega piša! lpp