Zvočno – vizualni ambient in performans, Galerija Simulaker

TON_IQ

zvočno – vizualni ambient in performans (22. december – 14. januar)
odprtje razstave z otvoritvenim performansom v sredo, 22. 12., ob 19. uri

sodelujejo:
video: Robertina Šebjanič in Sanja Kuveljić
zvok: Slaven Bandić (Aluviana)
 

V zadnjem razstavnem terminu v letu 2010 bodo v galeriji Simulaker gostili trojico avtorjev oziroma avtoric, ki so svoja raziskovanja v videu in glasbi združili v skupno postavitev z naslovom TON_IQ.
Pri projektu imamo opraviti z računalniško modulacijo zvoka, ki s pomočjo programskih orodij v realnem času vpliva na generiranje strukture video zapisa v galerijskem prostoru. S pomočjo digitalnih orodij nastala zvočno vizualna postavitev ustvarja nepredvidljive sinergije zvoka in podobe, ki se v svoji abstraktni variabilnosti gibljejo na robu pomenov in ki obiskovalca galerije napeljujejo k večsmernemu, intuinitivnemu dojemanju slišanega in vidnega.
V temelju projekta stoji predvsem vprašanje inteligence zvoka – odtod tudi naslov razstave – in kot pravijo avtorji, je njihov interes osredotočen predvsem na samodejno obnašanje in izraznost zvoka v trenutku, ko je ta prepuščen samemu sebi, torej lastnemu življenju. Posledično jih zanimajo generiranje čustvenega kolorita oziroma arhetipski mentalni vidiki, katerih potencial posreduje nepredvidljivost zvočne kulise. Preko dialoške prepletenosti zvoka in video podobe se tovrstna »dinamika čustvenega« iz polja slišnega hkrati prevaja še v polje vidnega, kar omogoča dodatno krepitev gledalčevega občutenja.

 

Več na www.simulaker.si/novice