[Performans] Evelyn Müürsepp in John Grzinich: Soundlines, Odprti atelje, Maribor

Audio vizualni telesni performans v okviru projekta -OR- premene umetnosti / Poetični nastavki korespondence z orakljem. Petek, 26. november 2010, 20:00, Odprti atelje, Koroška cesta 6, Maribor

Soundlines
Evelyn Müürsepp in John Grzinich
Audio vizualni telesni performans

Miksanje zvoka v živo in pitni pigmenti (čaj, vino) so osnova risb, ki bodo razvite skozi vzorce raziskovanj med publiko in performerji. Za risanje in puščanje bodisi intencionalnih bodisi naključnih sledi na papirju sta potrebna najmanj dva. Začetni zrcaljen madež je povezovalec risbe posameznega para, točka, v kateri akterja pričneta raziskovati načine in poti razmišljanja (ne)smisla za nove smiselne interpretacije. Medtem ko so oči povezane z rokami, ušesa sodelujejo v brezčasnem kontinuumu zvočnega okolja.

Evelyn Müürsepp (EE) je umetnica in kulturna koordinatorka, ki živi in dela v jugovzhodni Estoniji. Likovno umetnost je študirala na univerzi v Tartuju. Po zaključenem študiju je delovala kot neodvisna umetnica. Ko je pridobila izkušnjo delovanja na umetniški rezidenci na Finskem in Islandiji, je so-ustanovila rezidenčni program v jugovzhodni Estoniji. Ob kontinuiranih aktivnostih, povezanih z vodenjem rezidenčnega programa, iskanjem finančne in mentalne podpore za delovanje rezidenčnega centra, ki sedaj deluje pod imenom MoKS – center za umetnost in socialne prakse, je nadaljevala z umetniškim delovanjem kot vizualna umetnica ter občasno kot performerka. Samostojne in skupinske razstave ter performanse je izvajala v Estoniji, Litvi, na Islandiji, Finskem, Slovaškem, v Nemčiji in na Japonskem. Je prejemnica naslednjih štipendij: Estonian Cultural Endowment, CEC Artslink, Estonian Center for Contemporary Arts, Open Society Foundation, Nordic Council of Ministers. Njeno trenutno zanimanje in delo se osredotoča na risbo. Raziskuje ponavljajoči se gib peresa/svinčnika in učinkovanje slednjega na telo in njegovo gibanje. Součinkovanje med površino-telesom-površino je generativna metoda za doseganje premika od abstrakcije do figuralne podobe.
http://maaheli.ee/eku

John Grzinich (US/EE) že več kot petnajst let izvaja svojstvene oblike raziskovanja zvoka, vključujoč terensko snemanje, kinetične skulpture, elektro-akustične kompozicije, performanse, skupinske delavnice in vaje v poslušanju. Trenutno živi v Estoniji in deluje kot koordinator medijskega laboratorija in programa neprofitnega centra MoKS, s katerim upravljajo umetniki. Svoja zvočna dela je objavil na CD-jih internacionalnih založb kot so SIRR, Cloudmirror, Staalplaat, Erewhon, Intransitive, Cut, Elevator Bath, CMR, Orogenetics, Pale Disc in druge.
http://maaheli.ee

-----
-OR- premene umetnosti / Poetični nastavki korespondence z orakljem
Alenka Pirman (SI) // Katarina Zdjelar (RS/NL), Borut Savski (SI) // Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NL) // Evelyn Müürsepp (EE) // Erkki Luuk (EE) // John Grzinich (US/EE) // Simon Macuh (SI) // Marko Košnik (SI) // Petra Kapš (SI)

razstava // performansi // predstavitve // predavanja // razgovori // knjiga
Koncept Petra Kapš