Zgodbe izza obrazov

Zgodbe izza obrazov

2012

Dokumentarna serija bo odstirala zgodbe za obrazi ljudi, ki so na svoji življenjski poti našli tisto, kar jih v življenju izpolnjuje in žene naprej. Njihovi poklici in zanimanja se ne bi mogli bolj razlikovati, pa vendar jim je skupno, da to počnejo iz srca in enostavno živijo. Scenaristka in urednica serije, ki je nastala v Izobraževalnem programu, je Neva Novljan, režiserka Siena Krušič.

Povezava na dokumentarec (MMC RTV SLO)>>>

V prvi oddaji sta predstavljena vodilna plesalca argentinskega tanga v tujini. Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj, ki sta že leta 1998 postala svetovna prvaka, povesta zgodbo o tangu, ki je zanju predvsem umetniško ustvarjanje, nenehno raziskovanje komunikacije v paru, prepletanje energije, osredotočenost na partnerja in glasbo ter kreacija giba na podlagi glasbe. S tangom raziskujeta neraziskan svet, ki ga vedno znova odkrivata in mu na novo določata meje, ki jih ne priznavata, zato pa tudi nenehno improvizirata. Klasičen nastop z vnaprej določeno koreografijo zanju ni več izziv, saj sta presegla stereotipno podobo o argentinskem tangu. Zaradi vse bolj čustvenega in intelektualnega plesa, sta izredno blizu izraznemu plesu. Tango dojemata kot energijo, nekakšen tok, ki teče med njima v povezavi z glasbo in občinstvom.

Ples kot alegorija življenja
Scenarist Tomaž Letnar, ki je z njima ustvaril nekaj predstav, pravi, da plešeta nekako življenje v vsej svoji pestrosti in bogastvu. "In to počneta tako subtilno, brez nekih silnih velikih gibov, da pravzaprav začneš nehote sodelovati z njunim plesom. In plešeš z njima v mislih. In ta princip možnosti in zmožnosti, da ti podoživljaš nehote njun ples kot svoje lastno življenje, je tisto, kar ju dela presežno v tej tako imenovani tango sceni." O plesnem paru, njuni gorečnosti, profesionalizmu in popolni predanosti raziskovanju in razvijanju tanga, govorijo v oddaji tudi nekateri drugi ustvarjalci, s katerimi sta v preteklih letih sodelovala kot plesalca, pedagoga ali koreografa - igralka Lara Jankovič, plesni učitelj Uroš Andič ter eden izmed učencev Gojko Zupan. Sama pa se skozi svoja lastna razmišljanja gledalcu predstavita kot iskrena, poštena in profesionalna človeka.