Objave z oznako "zvok"

Boštjan Perovšek je začel javno nastopati s samostojnimi projekti, predvsem pa v sodelovanju s skupino za eksperimentalno glasbo SAETA leta 1976 po Evropi in v nekdanji Jugoslaviji. V tem obdobju je utemeljil novo glasbeno zvrst, bioakustično glasbo, ki temelji na zvokih živali, še posebno žuželk. Skladba “Stenice, mrož in vrata plešejo kolo / Bugs, a Walrus and the Door are Dancing in a Circle” (1986), je bila uvrščena v selekcijo “Ars Acustica 1995-1996 Listening Proposals” Evropske zveze radijskih postaj (EBU). Je tudi avtor glasbe za filme, radijske igre, scenska dela ter galerijske in muzejske razstave doma in v tujini. Prepoznaven pa je tudi na področju zvočnih prostorov za muzeje in galerije. Leta 2013 je prejemnik častnega Valvazorjevega priznanja za izjemne dosežke s področja ustvarjanja zvočnih prostorov za potrebe muzejskih postavitev Slovenskega muzejskega društva.

Doc. Dr. Mitja Reichenberg, filmski skladatelj, glasbeni producent, teoretik, publicist ter predavatelj na različnih programih video in avdio vsebin, strokovnih seminarjih in delavnicah. Klasično glasbeno kompozicijo je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato se usmeril na področje filmske kompozicije in zvočnega oblikovanja ter doktoriral na Filozofski fakulteti v Ljubljani na oddelku za sociologijo iz teme filma in filmskega zvoka. Ustvarja na različnih področjih – od samostojnih projektov kot pianist (nemi film) in sodobnih avdio inštalacij do filma, gledališča, radijskih iger ter glasbene produkcije sodobne, popularne in eksperimentalne glasbe.

Primož Oberžan se v zadnjem času ukvarja z izdelovanjem elektromehanskih zvočnih strojev, vodi različne glasbene delavnice, piše o novih pristopih in paradigmah v znanosti in umetnosti ter predava o znanstveni in umetniški imaginaciji v okviru koncepta, ki ga je poimenoval metamehanika. Leta 1997 je ustanovil glasbeni kolektiv The Stroj, ki je v naslednjem desetletju postal znan po udarnih tolkalskih nastopih, glasbilih iz odpadnih materialov ter nevarnih nastopih na nenavadnih prizoriščih, kot so kamnolomi, industrijski objekti, rudniki, ladje, pa tudi večji mednarodni festivali. Diplomiral je iz filozofije in sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Syndicate content