PAIC - Moč umetnosti v nevidnih podeželskih skupnostih raste

< English version below >

Po nadvse uspešni skupnostni delavnici PAIC decembra 2016, je bila tudi tokratna pod vodstvom mednarodno priznanih umetnikov - Darka Fritza ter Tamása Tuze. Potekala je ob popoldnevih med 14.6 in 23.6. v oseškem "Farovžu" (Osek 79), oziroma na bližnjih lokacijah, po dogovoru s prijavljenimi udeleženci - letos so bili to otroci in mladina med 7. in 17. letom, pa tudi njihovi starši. Delavnico sta podprla tudi priljubljena lokalna mentorica kulturnih projektov Nevenka Bremec in mednarodno priznani tolkalec Žiga Šercer.

<< Letak - vabilo na delavnico (PDF,2MB) >>

Udeleženci so skupaj z umetniki raziskali ter izbrali ustvarjalne postopke in sredstva, s pomočjo katerih so obravnavali konkretno vprašanje, pomembno za njih, in skupnost. Ukvarjali so se z raziskovanjem plesnega oziroma odrskega giba, ustvarjalno so pristopili k novim tehnologijam, sodobnim medijem, ter spoznali aktualne umetniške prakse obeh področij. Izhodiščna tema delavnice je bila zastavljena odprto, raziskovalno in igrivo:

SKRITO / ODKRITO.

< Sledite nam na Facebooku! >


Naslanjala se je na vprašanje, kako lahko vaške skupnosti, njihovi dosežki in prizadevanja, njihova zgodovina, sedanjost in prihodnost, postanejo dostopnejše vsem generacijam, še posebej mladim. Kaj je še vredno odkriti? Kaj (naj) ostaja skrito in zakaj?

Po kratkem pregledu nekaterih zanimivih primerov iz sveta umetnosti so mladi udeleženci bolje razumeli možnosti ustvarjalnega izraza na področju plesa oziroma ustvarjalnega giba ter medijsko-umetniških praks. Pridobili so nova znanja in veščine z obeh področij ter tako poiskali odgovore na eno osrednjih vprašanj PAIC:

Kako lahko sodobni umetnostni postopki preoblikujejo družbo in človeške odnose ter omogočijo bolj neposredno udeležbo v pomembnih zadevah skupnosti, pa tudi bolj ustvarjalno življenje nasploh?

< interaktivni zemljevid in video delavnice v PAIC v Oseku, 2016 >

Umetniki so udeležence vodili skozi eksperimentiranje z ustvarjalnim izrazom, mediji in raziskovalnimi pristopi. Izdelek, izdelke, ali tudi zgolj izkušnje in vtise z delavnice so 23.6. na javni predstavitvi s pogostitvijo med 18. in 22 uro vsi skupaj delili z lokalnim kot tudi s širšim, mednarodnim občinstvom.

Delavniške aktivnosti so se odvijale predvsem na prostem, na travniku pri Farovžu ter po vasi v bližini, v interakciji z naravo, družbo in grajenim okoljem...

(Foto: Daša Sirk, UNG AU)

Partnerji: ACVic Centre d'Arts Contemporànies (Španija), Sorø Kunstmuseum (Danska), Omnimedia (Hrvaška), Evropska komisija, program Ustvarjalna Evropa, TIC Nova Gorica, Mestna občina Nova gorica, PIxxelpoint /festival, BridA, Faladur /trgovina in degustacijski prostor, Lepa Vida /vina, Malovščevo /vina in turizem

Prireditelji: Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Kulturno in turistično društvo Osek

 

------------------------------

 

<English version, short >
 

"Emerging from the evaluation of the very successful and inspiring last year's workshop in Osek to the topic of "Visible / Invisible", the community of Osek, including the adjacent villages of Šempas and Vitovlje, has explored the dichotomies between "Present and Absent", every day between June 13 and June 24, 2017. This time the workshop was primarily dedicated to young community members between 7 and 17 year of age, but also their parents might form an interesting secondary group of creators!

This year's resident artists were the acclaimed Croatian intermedia artist and curator Darko Fritz and the emerging Hungarian/Slovenian contemporary dance artist and teacher Tamas Tuza, supported by the local culture education veteran Nevenka Bremec. The particular mix of performing arts and (inter)media creative practices has positively permeated the rural social, natural and technical tissues!"

------------------------------


VEČ O PROJEKTU PAIC:

Projektna spletna stran Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici:
http://au.ung.si/paic

V mednarodnem projektu PAIC - Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti (Participatory Art for Invisible Communities), podprtem s strani Evropske skupnosti, se med novembrom 2016 in junijem 2019 zvrsti program osmih umetniških rezidenc ter delavnic, ki vključujejo tako deležnike lokalnih skupnosti kot mednarodne strokovnjake in vrhunske evropske, pa tudi posamezne lokalne umetnike. Skupnosti so izbirane v bližini in glede na družbeno-ekonomsko specifiko ter potrebe partnerskih institucij.

Prva serija dogodkov se te dni torej dogaja v vasici Osek na Goriškem v Sloveniji med 29.11. in 8.12.2016, februarja 2017 se odvijeta rezidenci in delavnica v danskem mestecu Soro in okolici, nato se projekt seli v Španski Vic nedaleč od Barcelone, ter zaključi prvi cikel dogodkov v Komiži na hrvaškem otoku Vis. Oseške dogodke v okviru projekta PAIC prirejata Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici ter Kulturno in turistično društvo Osek.

Na podlagi evalvacije med vsemi deležniki ter preizkušanja različnih metod, pa tudi temeljite študije dobrih praks v matičnih državah ter širom Evrope in sveta, bo projektna skupina postopno razvila interdisciplinarni sodelovalni model za izvedbo udeležbeno-umetniških procesov v tovrstnih okoljih, ki ga bo utrdila in preverila v drugem ciklu dogodkov 2018/19, ko bodo vključene iste ali sorodne lokacije ter skupnosti.

Skupaj z bogatim strokovnim diskurzom  (članki, konference, seminarji) ter medijskim arhivom (dokumentarni film, fotoserije ipd.) bo projekt predvidoma pozitivno vplival tudi na posamezne politike in sistemske ureditve, ki zadevajo kakovost kulturne produkcije v deprivilegiranih družbenih okoljih ter ranljivih skupinah.

Partnerji projekta:

PriponkaVelikost
FlyerPAIC_2017_3mm.pdf1.88 MB
Oznake: