KonFilm #2 predstavlja premiero "Eda - zgodba bratov Rusjan"

Na 103. obletnico strmoglavljenja in tragične smrti letalca Edvarda Rusjana, v četrtek 9. januarja ob 20.30, vas vabimo v goriški Kinemax na premierno projekcijo filma Eda - zgodba bratov Rusjan avtoric Nede R. Bric in Jasne Hribernik. Pričujoči film je poseben iz več razlogov, obe avtorici sta naši sodelavki, predavateljici na VŠU. Poseben je tudi zato, ker govori o dveh bratih, ki sta živela prav v Gorici, zaznamovala pa sta slovensko in takratno jugoslovansko zgodovino, kot takratna italijanska državljana pa ju ponovno spoznava tudi Italija. 

Premiera je del serije dogodkov KonFilm, ki jo organiziramo v sodelovanju šola in filmske organizacije iz Gorice in Nove Gorice in je predstavljen v kinodvorani namesto na šoli zaradi kakovosti projekcije in javne dostopnosti. Torej je hkrati javni dogodek in del študijskega programa. Projekcija je brezplačna, pogovor z avtoricama bo vodil Jan Mozetič.

Kot tematski uvod bo istega dne ob 19.15 na sporedu projekcija dokumentarno-igranega filma Leteča brata Rusjan v režiji Borisa Palčiča. Oba filma bosta v slovenščini z italijanskimi podnapisi, pogovor bo dvojezičen. Oba filma bosta istega večera na sporedu tudi na televiziji Slovenija.

 

Organizacija dogodka: Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici, Kinoatelje, Transmedia, Društvo Hiša filma – Palazzo del Cinema

O filmu:
Film Eda – zgodba bratov Rusjan je nastal po istoimenski predstavi iz leta 2009, v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča iz Ljubljane in SNG Nova Gorica, avtorice in režiserke Nede Rusjan Bric. Filmska režiserka Jasna Hribernik, ki je pri predstavi sodelovala kot avtorica filmskega in video dela, je prizore iz odra prestavila in posnela v prostorih cerkve v Kostanjevici na Krki in tako ustvarila novo formo, ki jo bomo lahko videli v TV filmu (produkcija RTV Slovenije in Slovensko mladinsko gledališče), v četrtek 9. januarja 2014, prav na 103. obletnico Edvardovega strmoglavljenja in njegove tragične smrti.      

V filmu se prepletata dve zgodbi; sedanjost in preteklost. Sledimo dekletu, ki v iskanju svojih korenin naleti na zgodbo bratov Rusjan, pionirjev letalcev iz Gorice. Skozi njune prve poskuse letenja in Edvardovo strmoglavljenje se ji razprejo vprašanja o svojem lastnem življenju; naših medsebojnih odnosih, o tem koliko smo pripravljeni tvegati pri svojih življenjskih odločitvah in kaj sami storimo za dosego svojih sanj. Edvard je svojo strast do letenja plačal z življenjem a se je prav zaradi zvestobe samemu sebi in svojim sanjam za vedno zapisal v našo zavest. Dva brata, dve popolnoma različni zgodbi. Vendar komu je uspelo: mlademu, drznemu Edvardu, ki se je s svojo smrtjo zapisal v zgodovino, ali njegovemu bratu, ki je preživel in živel, vendar si nikoli ni »drznil«? Prastara zgodba o strahu in pogumu in o tem kako neizbežne so posledice naših odločitev.

Film je posvečen vsem pionirjem tega sveta.

Režija:Jasna Hribernik, scenarij: Neda Rusjan Bric, igrajo: Ivan Peternelj – Edvard Rusjan, Robert Prebil – Josip Rusjan, Daša Doberšek – Eda, Jožica Avbelj  – Mama, Ivo Barišič – Ado