Toni Meštrović - javni intervju in projekcija v sklopu Večerov intermedijske umetnosti, Trubarjeva hiša literature

Izgubljeno v tranziciji / Lost in transition

Javni intervju in projekcija v sklopu Večerov intermedijske umetnosti
Ponedeljek, 16. maja 2011 ob 19. uri
Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

V sklopu Večerov intermedijske umetnosti v Trubarjevi hiši literature bo v ponedeljek, 16. maja svoje delo predstavil večmedijski umetnik Toni Meštrović, ki živi in deluje v Splitu.

Projekt z naslovom 'Izgubljeno v tranziciji' je zasnovan kot celostna predstavitev njegovega avtorskega dela: eno-večerna razstava, projekcija izbranih video del in javni pogovor, ki ga bo vodil Miha Colner.

Toni Meštrović se s projektom 'Izgubljeno v tranziciji' v Sloveniji predstavlja prvič.

Toni Meštrović (rojen 1973) sodi v tisto generacijo hrvaških sodobnih umetnikov, ki se je začela na domačem prizorišču vidneje uveljavljati ob koncu 90. let ter uvajati raznoliko izraznost z močnimi vplivi širšega mednarodnega prostora. Po zaključeni likovni akademiji v Zagrebu (1999), še zlasti pa po izpopolnjevanju na Academy of Media Art v Koelnu, kjer je magistriral leta 2004, se je osredotočeno in kontinuirano posvetil raziskovanju kreativnim možnostim uporabe tehnologije znotraj polja klasičnih umetnostnih medijev. V svojem ustvarjanju se prvenstveno poslužuje videa in zvoka, ki sta običajno prepletena v kompleksnih prostorskih instalacijah, računalniško generiranih projektih in samostojnih audio-vizualnih delih. Konceptualna izhodišča njegovih del, vselej usodno povezana s samo formalno izvedbo le-teh, izvirajo iz preizpraševanja lastne osebne situacije, skozi katero izkazuje svoje poglede na družbeno stvarnost. Umetniške geste, ki do končnega učinka pridejo šele ob ustrezni vizualni prezentaciji, se nanašajo na zgodbe iz njegove neposredne okolice, ki jih je mogoče brati univerzalno.

Toni Meštrović bo v Trubarjevi hiši literature predstavil nekatere novejše umetniške projekte,med drugim: Continuum (2004), Continuum Continuus # 1 (2007), # 2 & # 3 (2008), Welcome to Dalmatia – Mediterranean as it Once Was (2010).

Več na www.trubarjevahisaliterature.si in www.macaknara.hr