[Razstava] Junoš Miklavc in skupina Pri zlatem stegnu: Meditacija, Galerija KiBeLa

18. februar 2011 – 2. marec 2011
Odprtje: 18. februar 2011 ob 20. uri

V petek, 18. 2. 2011 vas ob 20. uri vabimo v galerijo Kibelo na odprtje slikarske in video razstave z naslovom Meditacija avtorjev Junoša Miklavca in skupine Pri zlatem stegnu, Katje Skušek, Nataše Skušek in Mladena Stropnika.

Budistično meniško življenje in meditacija je slikarju Junošu Miklavcu že sredi 80tih obrnila umetniško pot raziskovanja - osnova je postal notranji očiščevalni proces, skozi katerega barve in kompozicije počasi oživijo v svojih nenavadnih vrednostih in kombinacijah. Svet zaživi v svojih odsevih, zabrisanosti podob, v večnem gibanju in zavedanju minljivosti.

»Skozi meditacijo umetnik pridobi koncentracijo in ukinja razmišljanje. V kreativnem procesu deluje razum na treh nivojih: na podlagi izkušnje, občutkov in razmišljanja. Razum potisne razmišljanje na stran, saj potrebuje samo izkušnje in občutke. Tudi izkušnje izbira iz zbiralnika izkušenj sam, izbora ne določamo mi. Razmišljanje postavlja stvari v koncepte in razum tega ne potrebuje, vzame izkušnjo, ki se je ne zavedamo več, ki smo jo že pozabili. Ko se umetnik ukvarja z napornim materialom, bodisi rezanjem v les ali z mastno jajčno tempero, ki ustavlja čopič, mora uporabiti precej moči, da naredi vreznino ali razporedi barvo s čopičem po platnu. Delovati začne podzavest, razum jemlje iz zbiralnika, umetnik nima časa razmišljati in takrat lahko nastanejo dobre stvari.« pojasnjuje Junoš Miklavc. Grafika in jajčna tempera omogočata Miklavcu popolni kreativni proces skozi fizični napor. Slike se loti brez vnaprejšnje ideje, koncepta ali risbe. Zgodba nastaja sama in je pogosto nerazumljiva, vendar ustvarja neko napetost, ki na sliki deluje.

Zanima ga tisto dogajanje, ki se bo v resnici šele zgodilo. Razum vnaprej najde odgovor skozi sliko. Hkrati avtorja zanimajo barve, prosojnost in nanosi, zato uporablja jajčno tempero - akril mu ne zadošča, je enoznačen in prazen. Spoznavanje slikarske materije in priprava sta bistvena pri kreativnem procesu. Material se natre, zmeša, spreminja in nikoli ne ponovi - pa tudi popravi ne - v tem je srž ustvarjalnega postopka. Papir in svinčnik ali čopič je neposredno soočenje s praznino prostora. Več kot je posrednikov med roko in umetniškim delom, bolj je pravi kreativni proces oddaljen.

Slikarsko delo Junoša Miklavca odlikuje občuteno plastenje, posluh, pomen in izvor materialnega v slikarskem, ki ga vodi v spiritualne svetove. Telo je v vlogi prevodnika energij. Zaznava zunanjega sveta potuje kot čutenje skozi telo, ki ga prevaja v risbo in barve ter njene subtilne odtenke. Miklavc je pretanjen raziskovalec barvnih odnosov in nians. Figura je z natančnim občutkom tisočkratne izkušnje - pa vendar nikoli zares ponovljene - postavljena v duhovni prostor barve.

Celjska skupina Pri zlatem stegnu pa zagovarja tezo, da je meditacija vse, kar počnemo fokusirano. Umetniška trojica Katja Skušek, Nataša Skušek in Mladen Stropnik v svojem projektu Pri Zlatem stegnu gurmansko raziskuje dimenzije prehranjevanja ter zlasti obsesije, povezane s hrano. Ta tema je glavni motiv njihovega skupnega delovanja. Neodvisna kustosinja Maja Škerbot in avtorica besedila, ki je objavljen na pogrinjku projekta Pri Zlatem stegnu, je ob razglabljanjih o obsesijah posameznikov sodobne družbe o njihovem delu med drugim zapisala: "Kleinovske vonjave še niso prepojile njihovega prostora, toda žgečkljivost obsesivnega se iz leta v leto bolj bohoti v izjavah avtorjev, ki postrežejo obiskovalcu z vedno novimi zamislicami svobodno obsesivnega, ki tako legitimno in brez dlak na jeziku nastopa le v polju umetnosti. Sicer avtonomno ustvarjajoči umetniki se zlasti v skupnih projektih že vrsto let izpostavljajo s projekti, ki imajo skupni imenovalec v hrani in njihovih povsem subjektivnih odnosih do nje.