Podelitev častnega doktorata dr. Evgenu Bavčarju in svečana otvoritev akademskega leta

V četrtek, 20. oktobra 2011 je Univerza v Novi Gorici ob 18. uri v koncertni dvorani Dvorca Zemono svečano otvorila novo akademsko leto 2011/2012. Ob tej priliki je prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, podelil priznanja Častni doktor Univerze v Novi Gorici, Častni član Univerze v Novi Gorici, Zlata plaketa Univerze v Novi Gorici ter študentska priznanja Alumnus Primus in Alumnus Optimus Univerze v Novi Gorici.

V znak priznanja za izjemne umetniške dosežke na področju fotografije bo Častni doktor (Doctor Honoris Causa) postal dr. Evgen Bavčar, svetovno znani fotograf, esejist, filozof in publicist.

Priznanje Častni član, bo v znak priznanja za izjemen prispevek k razvoju znanstvene odličnosti Univerze v Novi Gorici na področju zahtevnih izvirov laserske svetlobe, prejel prof. Alfonso Franciosi, izvršni direktor družbe Sincrotrone Trieste d. d..

Priznanje Zlata plaketa bo prejel prvi senat Fakultete za znanosti o okolju, predhodnice Univerze v Novi Gorici, za zasluge pri ustanovitvi, razvoju in uveljavitvi Univerze v Novi Gorici. Člani prvega senata so bili: prof. dr. Franc Bizjak, prof. dr. Andrej Čokl, doc. dr. Ana Gregorčič, prof. dr. Franc Gubenšek, prof. dr. Nikola Kallay, prof. dr. Burton C. Kross, prof. dr. Ivan Marušič, prof. dr. Peter Stegnar, prof. dr. Janez Štupar in prof. dr. Boštjan Žekš.

Priznanja Alumnus Primus bodo prejeli študentje, ki so diplomirali kot prvi iz svoje generacije vpisanih študentov, priznanja Alumnus Optimus pa diplomanti, ki so med diplomanti v posameznem študijskem letu dosegli najvišjo povprečno oceno študija. Priznanja bodo prejeli diplomanti iz Poslovno-tehniške fakultete, Fakultete za znanosti o okolju, Fakultete za humanistiko ter iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo. Priznanje Alumnus Optimus je prejela tudi Mateja Lukežič z Visoke šole za umetnost.