Kodirana utopija Marka Peljhana v Moderni galeriji

Marko Peljhan, Matthew Biederman in sodelavci
Kodirana utopija: od Makrolaba do Iniciative za arktično perspektivo

29. marec – 8 maj 2011

Moderna galerija, Ljubljana

Vabimo vas na odprtje razstave Kodirana utopija: od Makrolaba do Iniciative za arktično perspektivo jutri, v torek, 29. marca, ob 20. uri v Moderni galeriji.

Projekt Makrolab (1994–2007) bo tokrat prvič celostno predstavljen v muzejskem okviru. Predstavitev bo obsegala strukturo Makrolaba, dokumentacijo njegove geneze in desetletnega delovanja od nastanka prek prve materializacije na documenti X v Kasslu do prehoda v projekta Interpolar Transnational Art Science Constellation ter Iniciativa za arktično perspektivo.

Projekt Makrolab velja za enega najpomembnejših projektov, ki so nastali v slovenskem kontekstu v zadnjih dveh desetletjih. Ta predstavitev ga bo približala tudi širši javnosti, saj je bil projekt mednarodno dosti bolj prisoten kot v Sloveniji. Zadnja faza tega procesa bi bila postavitev delujoče arhitekture Makrolaba v Sloveniji kot umetniškega dela in laboratorijskega pripomočka za študij umetnosti, taktičnih medijev, ekologije, radijskih komunikacij in fizike atmosfere.

Razstava bo vključevala tudi predstavitev umetniških del in arhivov projekta Iniciativa za arktično perspektivo (IAP), ki je bil premierno predstavljen v okviru Evropske prestolnice kulture Ruhr 2010 v Dortmundu. IAP je mednarodna neprofitna iniciativa posameznikov in organizacij, ki želi opozoriti javnost na globalni kulturni in ekološki pomen obtečajnih področij ter tam vzpostaviti odprte sisteme ustvarjalnih, komunikacijskih in distribucijskih infrastruktur. Eden glavnih ciljev Iniciative je ustvarjanje pogojev, ki bodo arktičnim ljudstvom omogočili, da z odprtimi tehnologijami ter sistemi ustvarjanja, učenja in usposabljanja enakopravno in trajnostno sodelujejo v pridobivanju in izmenjavi informacij o okolju in spremembah v njem, ki so posledice globalnih podnebnih sprememb.