Izbor filmov in animacij VŠU in Famul na Trnfestu

V četrtek, 28.7. se kratki filmi in animacije študentov in diplomantov Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart iz produkcije 2009/2010 po projekciji v Kinodvoru predstavljajo tudi na Trnfestu.

Program:
1.) Miha Šubic, Opekozlagalec (Brickloader), 2009, 2'07", animirani film
2.) Urška Djukić, Prvi dan v službi, 2010, 24', diplomsko delo, igrani film
3.) Jaka Žilavec,  Zadnja želja,2009/10, 6'40''  igrani film
4.) Urša B. Potokar, Kaj, kdo, kje na Animateki 09, 2010, 7'06" (krajša verzija), del diplomskega dela, videodokument festivala
5.) Miha Šubic, Inkman, animirani film, 2010, 2’50”
6.) Luka Dolmark,Avtoportret, 1' 05'', video
7.) Dunja Danial, Pesem, 2010, 5'54", diplomsko delo, eksperimentalni film
8.) Pila Rusjan, Elisa 5, 2010, 5’, video
9.) Iva Musović, Niti besede!, 5’, 2011, vide0
10.) Iva Musović in ekipa vŠUM_011, Tri želje, 2011, 10’, video
 

Urška Djukić, Urša B. Potokar, Dunja Danial predstavljajo vsaka svoj diplomski film; slednja v eksperimentalnem filmu Pesem ne sledi zgodbi dobesedno, besed ne uprizarja, ampak nam naslika celoto skozi vtis trenutka, Urša B. Potokar je posnela videodokument šestega festivala animiranega filma Animateka, medtem ko v igranem filmu Prvi dan v službi Urške Djukić sledimo trem pasivnim moškim, ki v krizni situaciji morajo stopiti v akcijo in za trenutek iz antiherojev postanejo heroji. Avtorski video Pile Rusjan Elisa 5 o deklici, ki na svoj peti rojstni dan postane brezdomka, in je Pilin prvi projekt po diplomi, posnet pa je bil na umetniški rezidenci v Braziliji. V Zadnji želji Jaka Žilavca, zaključnem filmu drugega letnika, spremljamo mladega rezervista, ki sepo sili razmer znajde v nezavidljivem položaju in zaprt med štiri stene čaka na svojo usodo. A v vsej svoji samoti ni čisto sam, tu je še nekdo, ki je močno povezan z njegovo usodo... Opekozlagalec Miha Šubicaje kratka no-budget računalniška 2d animacija, ki pokaže, da se lahko, ko ste tako zasvojeni s svojo videoigrico, da tetrisa nikakor ne morete več nehati igrati, zgodi, da kocke oživijo in vam pomagajo pri vaši zasvojenosti. V kratkem animiranem filmu Inkman istega avtorja se fant zbudi z neprijetnim občutkom samote, ki se ga želi na vse možne načine znebiti. Videoavtoportret Luka Dolmarka je nastal kot vaja prvega letnika, ogledali pa si bomo tudi dve video deli, ki sta nastali kot vzporedna produkta intermedijskega projekta vŠUM_011: Kdo je v akvariju?. Niti besede! Ive Musović se posveča beograjski tržnici, video Tri želje pa je reminiscenca na projekt, avtoričina interpretacija projekta in dogodka, ki je bil na sporedu letošnjega marca v CUK Kino Šiška.