Dvodnevna Animatekina nanizanka v Kinoteki - sodobni slovenski animirani film

V sredo, 23. marca, ob 19. uri bo v Slovenski kinoteki naslednja Animatekina nanizanka, tokrat s poudarkom na sodobnem slovenskem animiranem filmu.Najprej bo na sporedu program Novi slovenski animirani film I, ob 21. uri pa še Novi slovenski animirani film II, kjer se bodo predstavili slovenski animatorji s svojimi deli. Kateri so to, si v celoti preberite tukaj, med njimi pa so tudi Opezlagalec, film Miha Šubica, absolventa Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici iz leta 2009 ter kar trije filmi (Zasukanec, Ljubezen je bolezen in Zadnja minuta) avtorice Špele Čadež, ki je nosilna mentorica modula animacija na Visoki šoli za umetnost.

V četrtek, 24. marca, bo ob 17. uri, v sklopu Novi slovenski animirani film potekala okrogla miza na temo »Zakaj ustvarjati animirani film v Sloveniji?« s slovenskimi ustvarjalci animiranih filmov. Okroglo mizo bo povezoval Igor Prassel, ki predava zgodovino in teorijo animacije na Visoki šoli za umetnost. Vstop bo prost.

V četrtek, 24. marca, ob 19. uri bodo predvajani animirani film Aleša Žemlje z naslovom Ljubezenska znamenja, animirani film Borisa Dolenca Palčica ter animirani film Stripburger v gibanju. Ob 21. uri pa bo na sporedu prvi slovenski celovečerni animirani film Zvonka Čoha in Milana Eriča, Socializacija bika?.

Dopoldan v sredo, 23. marca, ob 11. uri, pa Animateka vabi tudi v knjigarno Konzorcij na Slovenski cesti, kjer bosta  revija Stripburger (Forum Ljubljana) in Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta predstavila novosti na področju stripa, med katerimi se bo predstavil tudi priročnik KAKO NASTANE STRIP: Pripovedne skrivnosti stripa, mange in risanega romana, avtorja Scotta McClouda.