Delavnica stop motion z Milošem Tomićem, 26. - 28. 8.

DELAVNICA STOP MOTION ANIMACIJE Z MILOŠEM TOMIĆEM

26. - 28. avgust 2011
Galerija na Koroški cesti 18, Maribor

Stop motion tehnika je način izdelave animacije iz posamezno posnetih fotografij (12 ali 25 za sekundo). Odpira možnosti kršitve mnogih pravil – tako filmografije, kot tudi fizike (gravitacija, normalen pretok časa, linearnost…) in načina dojemanja sveta okoli nas. 
Delavnica bo udeležencem pozornost usmerila na dragocene, majhne stvari, ki jih videvamo, a jih morda v vrvežu vsakdana sploh ne opazimo.
 
Udeleženec potrebuje navaden digitalni fotoaparat (po možnosti tudi stativ).
 
Prijave: do 21. avgusta na naslov lucija@pekarna.org
Kotizacija: 35,00 EUR
 
miloško.jpgMiloš Tomič  je diplomiral iz filmske režije na Akademiji umetnosti v Beogradu pri prfesorju Miši Radivojević. Magistrski študij iz animacije končuje na FAMU v Pragi, pri profesorju Petru Skali. Bil je gostujoči študent v Madridu in Berlinu. Trenutno pripravlja doktorsko dezartacijo na temo »Dragocenost odvrženih predmetov, smeti kot material za film, fotografijo...«.
 
Več na povezavi: http://www.milostomic.com.
 
 
 1. dan
Sodelujočim prikazujem raznovrstni inspirativni vizualni material, ki jim bo pomagal dojeti, da film niso samo igralci, ki izgovarjajo stavke v romantični ali dramatični situaciji. Z njimi delim svoje navdušenje nad vsakim delom, ki jim ga pokažem.
To je trenutek, ko dobijo svojo prvo domačo nalogo (za drugi dan delavnice): da prinesejo svojo inspiracijo – insert iz nekega filma, pesem ali kratko zgodbo, sliko,... karkoli! Vsak udeleženec ima na voljo dvajset minut, da ostalim predstavi nekaj kar zna ali ima samo on, nekaj kar je bilo velika inspiracija in odkritje.
Zatem jim prikazujem nove in stare bisere animiranih filmov in na ta način razlagam tehniko ter kaj vse je mogoče narediti s pomočjo stop trika. Prikazujem tudi svoje filme in kako so nastajali. 
Konec prvega dne dobijo vsi domačo nalogo - temo ali predmet, del zgodbe ali melodijo, katero morajo animirati doma.

 
2. dan
Ogledamo si še nekaj filmov in vsak dobi 20 minut časa, da podeli z drugimi svojo inspiracijo ter predstavi kaj je prejšnji dan naumil doma. Vsako delo sproži debato o, na primer, fotogeničnosti, barvah, potrpežljivosti, zbiranju stvari,... Poskušamo domisliti kako bi vsako delo izboljšali. Sodelujoči imajo potem še en dan časa, da svoje filme dodelajo.
Drugi dan snemam sodelujoče, da dobijo občutek kako je igrati v stop motion animaciji. Posnamemo material, ki se lahko uporabi, da poveže različne dele, ki jih bodo naredili oni. In v glavnem je vedno zabavno snemati skupaj.
 
 
3. dan
Pogledamo kaj smo naredili do sedaj, snemam jih še malo in potem začnemo z montiranjem. Prenašamo material na računalnik, iščemo ritme, izključujemo neke faze... to je delikaten in počasen proces, ampak če se začnejo dolgočasiti, jim pokažem še kakšen film. S pomočjo montažerja, končamo animacijo v zadnjem trenutku pred projekcijo, vsi so zadovoljni in občasno kdo celo zajoče.
 
 

več o StopTrik - mednarodnem filmskem festivalu na:
http://www.pekarna.org/web/index.php?page=stoptrik&id=2