Animateka ponovno mesečna nanizanka v Slovenski kinoteki

Animateka se po petih letih vrača v Kinoteko kot redna mesečna nanizanka. Za ponovni začetek bodo v petek 28. januarja ob 21.00 uri prikazali mednarodni izbor animiranih filmov, ki se tako ali drugače dotikajo teme nastanka filmske umetnosti, poklanjajo rojstvu kinematografa in zgodovino reinterpretirajo na samosvoje avtorske načine.

 

 

-----
Program
Petek 28.1. ob 21.00

1895
Priit Pärn, Janno Põldma (Eesti Joonisfilm)
Estonija, 1995, 35mm, 29’59’’

Relikt iz retrospektive predstavljene na sedmem Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka 2010, je film 1895 estonskih velemojstrov Priita Pärna in Janna Põldme. Mogoče je to celo njun najboljši film! Slika je iluzija. Je iluzija resnica? S to trditvijo in posledičnim vprašanjem sta avtorja dobila pravico razglasiti, da je prav njuna različica življenja bratov Lumière in rojstva kina najizvirnejša in najbolj edinstvena med vsemi!

Fantasmagorija 2008 / Fantasmagorie 2008
Rastko Ćirić
Srbija, 2008, 35mm, 8'20''

Fantasmagorija 2008 srbskega avtorja Rastka Ćirića je 3D računalniška variacija filma Fantasmagorie francoskega režiserja Emila Cohla (1908). Film je bil narejen kot obeležje ob stoti obletnici prvega risanega filma. Zgodba poveže dve stoletji in ponudi likovno sintezo tradicionalne ter računalniške animacije. Pionirje moramo neprestano in ponovno otkrivati!

Fantom iz kina / The Phantom of the Cinema
Erik van Schaaik (Il Luster Productions)
Nizozemska, 2008, 35mm, 10'46''

Fantom iz kina nizozemskega „enfant terribla“ Erika van Schaaika je kratkometražni animirni film, v katerem mi, publika v kinodvorani, postanemo voajerji ob spremljanju zgodbe izza filmskega ekrana. Filmski trak se nepričakovano zagozdi, posledično se strga in končno spoznamo, kaj se dogaja v projekcijski kabini. Film je posvečen vsem filmskim projekcionistom!

Princ-naslednik Republike / Nasledniy Prints Respubliki
Alexey Mironov (CNF-Anima Studio)
Rusija, 2009, BetaSP, 26'30''

Princ-naslednik Republike ruskega animatorja Alexeya Mironova je drama s srečnim koncem v osmih dejanjih. Gre za naivno animirano prenaredbo neme filmske pripovedi, z mednapisi in zvokom klavirja v ozadju. Spremljamo „kino impresarija“, ki poskuša v zaspanem ruskem podeželskem mestu pred prvo svetovno vojno postaviti na noge kinematograf. Zgodovinske spremembe prinašajo nove v mesto tudi drugačne filme: nemško cesarstvo – Nosferatu: Simfonija groze (1922) – propaganda – boljševiki – revolucija – propaganda – anarhija – bela armada – rdeča armada – Lenin – KINO! – Eisenstein: Oklepnica Potemkin (1925) in Oktober (1927). Epilog: Življenje je film!

Kinematograf / The Kinematograph
Tomek Bagiński (Platige Image)
Poljska, 2009, 35mm, 12’10’’

Kinematograf zvezde poljske avtorske animacije Tomeka Bagińskega je adaptacija istoimenskega stripa Mateusza Skutnika. Strip narisan s tušem in voščenkami, je bil začetni zgodboris za nastanek filma, ki je nastajal kar pet let. Zgodba se odvija v obdobju na koncu 19. Stoletja, tik preden sta brata Lumière osmislila začetek prikazovanja filmov – Cinématographe Lumière. 3D računalniška animacija odlično rekreira zgodovinsko obdobje viktorijanstva, v ospredju pa je topla in tragična ljubezenska zgodba.