[Simpozij] Razstava kot umetniški medij, kurator sodobne umetnosti kot umetnik. Moderna Galerija

Mednarodni simpozij
Razstava kot umetniški medij, kurator sodobne umetnosti kot umetnik.
Spreminjanje statusa razstave in kuratorja na področju sodobne umetnosti.

Petek in sobota, 1. in 2. oktober 2010
Vsak dan med 10.00–15.00 in med 18.00–19.30, VSTOP PROST
Avditorij Moderne galerije

Osrednja tema simpozija je vprašanje, ali oziroma kako je razstava umetnost in kurator umetnik. Menimo, da vztrajanje pri osnovnem, pogosto odklanjajočem in kritičnem razpravljanju o tem onemogoča raziskovanje, razvoj in posledično razumevanje, kako delujeta razstava in njen avtor in kakšni so učinki tega delovanja. Povabili smo dvanajst predavateljev, vrhunskih poznavalcev in analitikov sodobne umetnosti, kuratorskih praks in medija razstave, da z različnih vidikov osvetlijo fenomen, tudi z obravnavanjem konkretnih sodobnih in zgodovinskih primerov.

Udeleženci simpozija: Alfred H. Barr ml., Martin Beck, Beatrice von Bismarck, Michael Fehr, Bogdan Ghiu, Søren Grammel, Paul O'Neill, Kerstin Stakemeier, Mary Ann Staniszewski, Philip Ursprung, Jelena Vesić, Beti Žerovc in Marko Stamenković kot moderator.

Osrednja obravnavana vprašanja:
- Če razstava sama postaja umetniško delo, katere so njegove umetniške lastnosti? Ali lahko opredelimo njegovo strukturo? Ali lahko opredelimo, zakaj je določena razstava umetniško delo ali zakaj to ni?
- Kaj opredeljuje kuratorja kot avtorja in kaj ne? Kaj opredeljuje kuratorja kot umetnika in kaj ne?
- Ali na razstavi še vedno gledamo in uživamo posamezna umetniška dela ali čedalje bolj gledamo in cenimo samo razstavo? Ali lahko oziroma moramo gledati in uživati posamezna umetniška dela in razstavo ločeno ali simultano?

Ob simpoziju sporočajo še, da je Mirovni inštitut Ljubljana eden izmed štipendistov letošnje nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo. Poleg Mirovnega inštituta štipendijo prejmejo še Maja in Reuben Fowkes, Raluca Voinea in Daniel Grúň. Dobitnik glavne nagrade je Piotr Piotrowski.
Podelitev nagrade bo potekala v Barceloni, med 9. in 12. decembrom 2010, kot spremljevalni program konference o Pisanju umetnostne zgodovine v Muzeju sodobne umetnosti/MACBA.

Koncept in programska vodja: Beti Žerovc
Organizacija: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, www.igorzabelassociation.org
Partner: Erste Foundation, www.erstestiftung.org
Koprodukcija: Moderna galerija, Ljubljana, www.mg-lj.si

Več na www.igorzabelassociation.org