Razstava > Zmoči se, UGM Maribor

GET WET / ZMOČI SE
na poti med Marseillom in Mariborom

Umetnostna galerija Maribor
9. september – 10. oktober 2010
Otvoritev: četrtek, 9. september 2010, ob 19.00

Umetniki: Rémi Bragard (FR), Gilles Desplanques (FR), Paul Destieu (FR), Anne-Valerie Gasc (FR), Monsieur Moo (FR), Luce Moreau (FR), Rafael Rozendaal (DE), Pascual Sisto (USA)

V UGM se z razstavo Get Wet/Zmoči se predstavlja društvo Otto-Prod / La Vitrine iz Marseilla, ki je k razstavi pozvalo vse umetnike, ki so sodelovali v programu umetniške rezidence in programu namenjenemu promociji sodobne vizualne umetnosti iz Francije in Slovenije. Društvo Otto-Prod / La Vitrine že od leta 2006 aktivno sodeluje na mariborski umetniški sceni in pripravlja projekte v tesnem sodelovanju s Pekarno Magdalenske Mreže. Zahvaljujoč vabilu UGM se je v okviru lokalne umetniške alternativne scene oblikovala nova mednarodna umetnostna iniciativa.

Osrednja tema razstave Get Wet je voda. V zadnjih nekaj letih je s pomočjo raznih znanstvenih poročil, političnih akterjev in številnih prispevkov medijev, problematika pomanjkanja vode vendarle uspela prodreti v zavest javnosti. Ob vedno večji ozaveščenosti družbe in njenih posameznikov glede ohranitve naravnih virov, prikazuje razstava na izredno rahločuten način vodo kot centralni življenjski element. Izbrana dela presegajo strogo ekološke vidike in se osredotočajo na pretirano izkoriščanje vode. Ta dogodek ponudi gledalcu sodobno zbirko »vodnih fantazij«, kjer je vode v izobilju. Čeprav je prvoten naslov razstave Get Wet morda zvenel kot ukaz k nekakšni »zapolnitvi«, je kasneje dobil prizvok radosti ob divji zabavi in vodnih užitkih.

kustosa: Otto-Prod / La Vitrine, Simona Vidmar

Več na www.ugm.si