[Razstava, predavanje, delavnici] Hočemo biti svobodni, kot so bili očetje, MGLC

V okviru razstave Hočemo biti svobodni, kot so bili očetje na ogled v MGLC – Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani vabimo to sredo, 13. oktobra, ob 16.00 (!):

Status slike v slovenskem slikarstvu
predava Petja Grafenauer, ki sicer predava tudi na Visoki šoli za umetnost.
Slovenski prostor umetnosti je od nekdaj – od nekdaj pa v Sloveniji traja šele dobro stoletje – prostor enega dominantnega diskurza, piše kustosinja razstave Hočemo biti svobodni, kot so bili naši očetje Petja Grafenauer v besedilu Izdajalci domovine v katalogu razstave, v katerem analizira položaj slikarstva v slovenski umetnosti. In zakaj slike na razstavi izdajajo tradicijo in tudi dominantno sodobnost slovenskega slikarstva?

Petja Grafenauer je kuratorka, likovna kritičarka in teoretičarka. Na temo Vzporedna slikarska linija: slovensko slikarstvo razširjenega statusa vizualnega 1965-2004 je dokončala doktorat pri dr. Juretu Mikužu na ISH. Do 2006 je bila urednica RKHV na Radiu Študent. Do 2009 je bila kuratorka v Galeriji Ganes Pratt. V letu 2008/2009 je bila kuratorka Galerije Tobačnega muzeja in sokuratorka 24. mednarodnega grafičnega bienala. Od 2009 je sourednica Likovnih besed. Sodeluje s fakulteto Famul Stuart, kjer vodi modul Kritične teorije sodobne umetnosti in SCCA-Ljubljana.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Drugi spremljevalni dogodki razstave:

Nedelja, 17. oktober ob 12.00: javno vodstvo po razstavi, vodi Saša Nabergoj, umetnostna zgodovinarka, vodja šole za sodobno umetnost Svet umetnosti.

Saša Nabergoj je pomočnica direktorice SCCA, Zavoda za sodobno umetnost–Ljubljana; članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam); in članica uredniškega odbora Maske, časopisa za scenske umetnosti. Deluje kot kustosinja, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti; tekste o sodobni umetnosti in kulturi objavlja v različnih slovenskih in mednarodnih publikacijah.

Sreda, 20. oktober ob 11.00: javni intervju na razstavi, z umetnikom Arjanom Preglom se pogovarja kustos Božidar Zrinski.

Nedelja, 24. oktober ob 12.00: po razstavi vodita razstavljajoča umetnika Bojan Gorenec in Žiga Kariž.

Nedelja, 7. november ob 12.00: po razstavi vodi Petja Grafenauer, kustosinja razstave.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Vpisujemo v delavnice:

Sreda, četrtek, 20. in 21. oktober, od 15.00 do 20.00: Slike mojega mesta

Dvodnevno delavnico vodi umetniška skupina BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica). Namenjena je mladim od 8 do ... let.
Torek, sreda, četrtek, od 26. do 28. oktobra (Krompirjeve počitnice), od 10.00 do 12.00: Likovne delavnice kolaža in slik

Brezplačne delavnice za otroke od 6. do 12. leta vodi umetnica Manja Vadla.

Obvezne prijave na Lili Šturm, 01 2413 818, lili.sturm@mglc-lj.si.

Na slikarski razstavi Hočemo biti svobodni, kot so bili očetje razstavljajo: Viktor Bernik, BridA, Jure Cvitan, Ksenija Čerče, Jon Derganc, Mito Gegič, Bojan Gorenec, Boštjan Jurečič Vega, Žiga Kariž, Gorazd Krnc, Polona Maher, Arjan Pregl, Nina Slejko, Miha Štrukelj, Maruša Šuštar, Manja Vadla,Sašo Vrabič, Tanja Vujinović.
Razstava je na ogled še do 7. novembra 2010, od srede do nedelje od 11.00 do 18.00.

Več na www.mglc-lj.si