Predavanje> SCCA, Svet umetnosti: Kuratorske strategije, Joa Ljungberg in Edi Muka

Četrtek, 16. september, ob 19. uri
Projektna soba SCCA
, Metelkova 6, Ljubljana

SVET UMETNOSTI - Šola za sodobno umetnost
Letnik 2010/11

Joa Ljungberg in Edi Muka
Kuratorske strategije: 2 zgodbi
Sanje neuspehi in dosežki: krmarjenje skozi institucionalno puščavo
Dve nordijski elektrarni za umetnost

---------------------------------------------------------------------
Joa Ljungberg, kustosinja iz Malma, in Edi Muka, umetnik in kustos iz Tirane, sodelujeta v Svetu umetnosti na tak in drugačen način že dobro desetletje. Prav toliko časa tudi samostojno, pogosto pa v tandemu, gradita svojo lastno kuratorsko prakso, razpeto med umetnostno sceno Albanije in Švedske. Ob tej priložnosti nam bosta v dvojnem predavanju s pomočjo različnih projektov, ki sta jih realizirala v preteklem desetletju, celovito predstavila raznolike kuratorske strategije in taktike, kot tudi različno naravo institucij v dveh okoljih.

Prva zgodba, Sanje neuspehi in dosežki: krmarjenje skozi institucionalno puščavo, bo predstavila poskus ustvariti neodvisno umetniško institucijo v Albaniji, v kontekstu popolne odsotnosti državne pomoči in trdne neoliberalne tržne ekonomije, ki jo usmerja dobiček.

Druga zgodba, Dve nordijski elektrarni za umetnost, pa bo posvečena kuratorski praksi in programu dveh zelo različnih švedskih umetnostnih inštitucij (ki se slučajno obe nahajata v nekdanjih elektrarnah): novo odprta Moderna Museet v Malmu in Roda Sten v Goteborgu. ---------------------------------------------------------------------
Joa Ljungberg je soustanoviteljica Tiranskega inštituta sodobne umetnosti - TICA. Študirala je umetnostno zgodovino na univerzah Uppsala University (Švedska) in Warwick University (Anglija), kot tudi kuratorstvo na Goldsmith College University of London (Anglija). Trenutno dela kot kustosinja muzeja Moderna Museet Malmo, ki se je nedavno odprl na skrajnem jugu Švedske. Edi Muka je kurator v Roda Sten Kunsthalle, Goteborg, soustanovitelj in kurator Tiranskega inštituta za sodobno umetnost - TICA, soustanovitelj in direktor Tiranskega mednarodnega bienala sodobne umetnosti TICAB. Živi in dela med Tirano in Malmom.

Več

Oznake: