Oda slovenskemu turizmu

Dejansko sem se mislila vreči v pisanje poezije, pa sem potem ugotovila, da ne bi rada zapravljala svojih kreativnih žilic za slovenski turizem. Ampak ok, nikoli se ne ve, morda si v prihodnje premislim.

Kaj me je pripravilo do tega pisanja? Pravzaprav nič takega, je pa res da se zadnje čase res ukvarjam s tem kako kreativno/aktivno/cenovno ugodno preživeti vikende v dvoje/troje/štiroje/petroje/haha skratka kako sploh preživet vikend (ali kak dan v tednu, ko nimam obveznosti). Seveda je vedno rešitev obisk prijateljev, kavica, kosilo, družabne igre, film ... Ampak če že ves čas poslušam "I feel sLOVEnia" in kako je naša deželica oh-in-sploh-čudovita, potem je logična poteza da si bom tudi sama želela ogledati kaj več. Popoldanski sprehodi s kužkom po neskončnih mengeških poljih (in še kakim pasjim ljubiteljem) je pač del vsakdanje rutine, vsaj en dan v tednu pa rada namenim čemu posebnemu, recimo temu "turističen ogled". Rada tudi spodbujam domač turizem in zato sem se pač odločila da se dejansko lotim kakih izletov.

Seveda sem po nekaj izletih takoj naletela na prvo oviro: DRAGO!!!!! Začela sem seveda pri najbolj tipičnih/stereotipnih turističnih točkah: Postojnska jama, Lipica, Portorož, Soline. Karta za postojnsko jamo cca 20€ za študenta, Lipica sploh predraga da bi kupila karto, Portorož en navaden mini burek 3,50€, na koncu pa ti želijo zaračunati še večerni sprehod po solinah - ne rečem da bi obiskala muzej, samo zato da hodim po cesti ki gre čez soline. V enem dnevu so torej stroški za dve osebi (skupaj s prevozom) presegli 100€, kar me je čisto šokiralo. Jaz sem za 1 mesec izleta v Maroko (skupaj s prevozom in hrano, kompletni stroški, šli smo z avtom in štartali v Ljubljani, v to ceno vključen trajekt in čisto VSE) plačala 300€!! Za en mesec eksotičnega potovanja, bivanja v puščavi, odkrivanje starih mest in okušanja zanimive hrane. Koliko bi zapravila za aktiven mesec turizma v Sloveniji? Raje sploh ne pomislim na to. Še ena info: včeraj je bil moj oče na poslovnem kosilu v Portorožu s tremi strankami in so za 4 kosila plačali 360€. Mesec Maroka in še poln tank bencina zraven.

Če smo že ravno pri bencinu: kolega, ki se ukvarja z naftno industrijo mi je povedal, da dejansko liter bencina (z vsemi maržami in stroški transporta) stane 25 centov na liter!! Ja, z maržami vred!! Zakaj potem mi plačujemo že skoraj 2€?! Nor svet. Tako da se k vsemu temu turizmu po sloveniji doda seveda še bencin. Ok, recimo da uporabljaš javni prevoz. Koliko pa daš za karte? Jaz npr za ŠTUDENTSKO mesečno dam skoraj 100€ da pridem iz Mengša do centra Ljubljane. Če bi želela še kam drugam po sloveniji, pa itak bolje da ne govorim. Dejansko se ti ne splača uporabljati javnih prevoznih sredstev (da o voznih redih v nedeljah in praznikih niti ne govorim, in ravno to so dnevi za izlete).

Danes sem se ustavila na bencinski in natočila skoraj poln tank (imela sem še za dobrih 150 km goriva), plačala sm 67€! Pa sem tankala dizel, ki naj bi bil načeloma cenejši in bi na splošno prišparal. Mogoče cent ali dva, ne vem.

Torej se stroški turizma v Sloveniji takoj začnejo že pri 50ih evrih, pogrešam Afriške in Ameriške cene goriva, ki so veliko nižje. Stroškom bencina je nato treba prišteti še cene hrane (cca 10€ na osebo, na turističnih točkah še več). Če zaokružujem in posplošujem, lahko tako družina z dvema otrokoma takoj pride že na 90€ za samo prevoz in hrano pa si niti niso še nič ogledali. Otroške delavnice, vstopnine, vse je takoj vsaj 10€ na osebo (pa je še to poceni). Očitno so izleti res že tako kot golf in polo ali pa luksuzna jahta.

Recimo da greš 1x na teden na izlet, pelješ celo družino: na mesec rabiš res vsaj 500€ "viška". Kdo pa ima "višek" te dni? Kriza.

Skratka, šokirana sem.

Pa saj vem da lahko prideš tudi ceneje mimo, lahko npr narediš sendviče in malico, ki jo vzameš s sabo in vem kako je to, ker smo mi včasih z našimi starši hodili na take izlete. In nikoli nisem preveč marala teh sendvičev. Če bi lahko, bi svojim otrokom res ponudila da se nekje ustavimo in pojemo topli obrok. Ni nujno, da imamo 10 hodov, samo eno glavno jed in je to to. Ne bi jih rada filala s poli salamo in trdimi žemljami. Ne bi jih tudi rada obremenjevala na samem izletu (če že rečemo da nekam gremo in si privoščimo) da je treba potem se ves čas nekaj bremzat in omejevat, potem se takega izleta raje ne grem. Ker sem danes spet videla en tak primer in se mi je prav obračalo v želodcu, pa vem da je to zelo pogost pojav. Bila sem namreč na festivalu čokolade v Radovljici (več o tem v naslednjem odstavku) in pač videla ogromno družin z majhnimi otroci. Ker organizacija in festival ni bila taka, kot so pričakovali (več o tem res napišem spodaj), so razočarani starši sedeli na pivu in klepetali, otroci pa so se dolgočasili in res niso vedeli kaj bi sami s sabo. Za sosednjo mizo je tako sedela ena družba, mati in oče in (verjetno) dva družinska prijatelja. Kmalu sta nato za mizo prišla še dva otroka (en cca 8 in en 5 let). V roki sta prinesla vsak svoj piškot in oče ju je uprašal koliko sta dala zanje. Starejši je povedal da je bil vsak 1€. Oče se je nato začel na njiju dreti: "Zakaj jima nista dala raje 10 ali pa kar 20€!!?" In skratka spravil ju je v totalno sramoto, če bi bila jaz na njunem mestu bi se mi ta piškot tako zagabil da ga sploh ne bi hotela jesti. Nisem se hotela umešavati, v mislih pa sem si mislila kako so lahko starši taki do lastnih otrok, prvo kot prvo so na polno pili pivo in zapravljali zase, po drugi strani pa so otroke še okregali ker so si kupili piškot, ker pač drugega na tem festivalu ni bilo. Še celo sama so ju poslali v tisto gnečo da si gresta kupit piškot, na koncu pa ju totalno napizdijo. Kakšno odgovorno starševstvo je to? Če vidiš da nek festival ni v redu ne sili svoje otroke da so tam samo zato ker morajo biti, ampak se odpelji nekam drugam, pogovori se z otrokom zakaj nekaj ni v redu ipd. Ne vem, nimam otrok tako da ne morem ravno reči da je tako prav, sem bila pa nedolgo tega nazaj sama otrok in lahko 100% trdim kaj mi kot otroku veliko pomeni in zakaj smatram da je taka vzgoja napačna.

Da se vrnem na festival čokolade v Radovljici ... To je bil planiran kot še en izlet, ki naj bi bil cenejši kot tipičen turizem (beri Postojnska jama). Na spletni strani, na radiju in v različnih medijih so ga zadnje dva tedna konstantno oglaševali in verjetno ste slišali zanj. Predstavljeno je bilo: zastonj degustacije, kuharska delavnica, izdelovanje čokoladnih koktejlov, kombiniranje vina in čokolade, otroške delavnice, klovni ... Skratka, obetaven program. Pisalo je tudi da bo prireditev v vsakem vremenu in zdi se mi da je to edino kar je bilo res z njihovega programa. Morda so naredili napako, ker so precenili samo moč čokolade! Zastavili so si namreč, da bo prvi del festivala ob 10h, drugi pa ob 15h. Ker smo današnji izlet splanirali tako, da bi šli v Radovljico šele popoldne, smo bili tam ob 14:30 - pol ure pred začetkom drugega dela (ponovitve) festivala torej. Na hitro smo si ogledali prostor dogajanja in tam ni bilo sledu o kaki čokoladi, samo prazni štanti in OGROMNO ljudi, kljub dežju. Sem si rekla: "No, dajmo jim še pol ure, držimo se urnika," in smo odšli na kavo. Točno ob 15:00 (tako kot piše na urniku) smo prišli spet na kraj dogodka in vse kar se je od zadnjega obiska spremenilo je bilo to, da je nekdo nekaj govoril v mikrofon, opisoval je čokoladnice, to je pa to. NIKJER NOBENIH DELAVNIC, NIKJER NOBENE ČOKOLADE, ljudi pa ogromno! Res sem si morda zastavila malo prevelike cilje, ko sem pričakovala da bom morda na tem festivalu prvič probala kak nov okus čokolade in se morda na delavnici naučila kakega zanimivega recepta kako kombinirati čokolado s kakšno drugo jedjo v kuhinji. Pa ni bilo sledi o delavnicah, sem iskala kje bi se prijavila. Otroci so bili tudi zbegani in razočarani ker niso mogli okusiti čokolade, pa verjetno so jim starši že cel teden govorili kako bo dobro ko bodo šli na festival ČOKOLADE. No, to je potem izgledalo tako da ni bilo čokolade, če pa je že kak štant imel kaj čokolade je pa bil najmanjši praline 3€ in seveda ni bilo nobene degustacije. Torej, če bi kupila toliko čokolade da bi vsaj kaj probala, bi morala dati takoj 20€. Za 20€ pa si lahko nakupim v trgovini 100x več čokolade in organiziram svoj čokoladni festival. Ne vem, razočarana. Ampak nisem pustila da se dan konča in da mi festival pokvari moja čokoladna pričakovanja - spomnila sem se, da imajo na Bledu najboljšo vročo čokolado s sladoledom in se je tam nato zaključilo to "čokoladno" nedeljsko popoldne. Škoda sicer za sam festival, dobro pa zame.

In to je bil uvod v mojo slovensko-turistično-odesijado, res sem si vedno želela ogledovati slovenijo, hoditi na izlete ipd, pa me vedno znova presenetijo visoke cene in dejanska nizka kvaliteta ponudbe - tudi v Postojnski jami sem bila malo razočarana, sploh lokal spredaj čisto socialističen brez ponudbe, samopostrežen, potem moraš poleg otro drage vstopnine plačat še parkirnino ipd, mislim, če se bi šli že radi orto drag turizem potem za ta denar pričakujem vsaj kvalitetno ponudbo. Pa je v sloveniji še nisem našla. Če bi že priporočala kak izlet, priporočam čim bolj izven večjih slovenskih mest, ker so vsaj ljudje bolj prijazni. Da ne govorim o cenah ... Ljubljana me vsakič znova razočara, katerokoli storitev (restavracija, masaža, tiskanje ...) si izberem, sem vedno obravnavana tako na hitro, brezčustveno, brezpomensko in še drago, da mi kar vse dol pade. Samo da grem malo izven ljubljane pa se ti ljudje res posvetijo, vzamejo čas in poskrbijo da so njihove storitve res kvalitetne. Poleg materialnih stvari so mi v življenju pomembne tudi tiste neke druge, ki poskrbijo da je naše življenje polnejše in kvalitetnejše. Zato Ljubljana: Ne hvala!

Kakšne izlete pa mi priporočate vi? Res bi rada bolj raziskala slovenijo, so kaki skriti kotički kamor bi recimo lahko peljal družino na nedeljski izlet in ne bi zapravil 100€? Zbiram ideje in predloge!


Najboljša vroča čokolada (s sladoledom) na Bledu!

Komentarji

valerija,
moji off the beaten track domačijski favoriti iz rokava, in iz(ven) lj seveda :
- goričko, eno lepo jezerce ob meji, + potrkaj na vrata kake ekokmetije, ex-karavle..
- na poti iz pivke proti hr-meji odvij levo proti narinu ali še bolje desno proti gornji košani, tam pri "julči" +lokalna scena in legendarni njokci pod 4 EUR
- izgubiti se v osrčju trnovskega gozda, naleteti na obskurno samooskrbljeno kvazibajkersko kočico (se da celo prespat, ne da pa se telefonirat.. in ne spustit palačink!), ali tudi kakšno registrirano kočo bolj na itinerarju
- slediti kraškemu robu od začetka do konca, pa četudi končaš pod učko ali celo na njej.. ali pa v nasprotni smeri v kakšni osmici..
- kolpa (s čolnom?) s postojankami pri dobrih ljudeh obojestran meje..
lpp