MALCE NI NARAVNOST (v iskanju stanovanja v Pragi)

25.07.2011

09.00
Ko štartava, se ustaviva na Petrolu, kjer tankava. Kupiva sevada še rogljičke in kavo ter avstrijsko vinjeto. Do naju pristopi starejša gospa, ki naju sliši, da govoriva o Pragi ter nama pove, naj paziva na avto, ker jih tam kradejo! Kje jih pa ne?! Random že na začetku.

09.15
Valerija se pelje z odprtimi vrati in jih po minuti zapre. Ugotovi, da ne bo šlo.

10.30
Sva na meji z Avstrijo. Letiva mimo, ker je ni! Ko vstopiva v tujino začne deževat. Imava še približno 5 ur do Prage, glede na to kako voziva, je možno, da sva tam že čez 3.Po parih kilometrih neha deževat. Čakava obljubljeno sonce. Če ga ne bo: »Someone's gonna get it!«
Valerija se neprestano trudi, da bi vozila po omejitvah pa ji ne gre, kar naprej letiva 180. Ko prehitevava vojaško kolono, trobiva in mahava vojakom pa nama nihče ne vrne pozdrava zato zaključiva, da so Avstijci hladen narod! Hvala bogu, da greva samo mimo.

10.55
Valerija vozi z GPS-om v eni roki in telefonom v drugi, pogovarja se z očetom. Zatrjuje, da voziva po omejitvah. Laže!

12.15
Drviva mimo Dunaja. Valerija piše sms in vozi brez rok in nog! Primem volan in v istem hipu začnem tipkat na računalnik. To ne traja dolgo, hitro namreč ugotoviva, da ne bo šlo. Kljub temu pa nama je za par trenutkov uspelo, da sva med vožnjo počele vse, samo vozila ni nobena.

13.30
Vstaviva se na črpalki nekje v okolici Dunaja z namenom, da kupiva češko vinjeto. Seveda je nimajo! Zato nadaljujeva naprej do Avstrijsko – Češke meje, kjer jo menda imajo. Valerija je sladoled, meni se spi. Za informacijo: avstrijske ceste so zelo slabe, vinjeta ni vredna 8€, četudi traja 10 dni.

13.50
Ugotoviva, da sva se znašle na hitri cesti do Prage. Namen je bil, da greva po avtocesti pa ni tako. Skušava najti pot nazaj do avtoceste a nama ne uspe. Videti je, da bova dan preživele na regionalki in uživale v razgledu na naravo. Random. Peljeva se skozi mesto zelo majhno Grund, kjer nimajo niti trgovine. Skleneva, da ni vreden ogleda. Po parih kilometrih se spet peljeva čez Grund. Drugič je večji, a vseeno brez trgovine.

14.15
Vstopiva v Češko. Kupiva najgršo vinjeto, kar jih je videlo najino oko. Naučiva se: smenarna je menjalnica, prodejni misto je prodajno mesto. Ugotoviva, da je Češka dežela randoma z močnim pridihom Rusije. Prideva v mesto Znojmo,ki je takoj za mejo in v katerem mrgoli žensk brez okusa. Valerija potrdi moje dognjanje in doda, da tudi moški niso preveč okusni. Strinjam se.

15.15
Uresniči se najina napoved, da bova vozili za traktorjem. Voziva za traktorjem (mogoče celo do Prage).

15.45
Začneva poslušat zimzelene melodije... Moj črni konj, Zvončki in trobentice in podobno... Slikava pujske in kmeta iz bal. Life is random.

16.40
Prideva nazaj na avtocesto, ki je tako slabo vzdrževana, da njihova vinjeta, ki je dražja od avstijske, še manj zadošča ceni, ki jo zahteva. Ko pogledaš iz tega vidika, je naša vinjeta glede na ceste, ki jih imamo, celo poceni.

21.00
Dobiva hostel v Pragi, ki ni tisti, ki sva ga rezervirali. Tistega sva odpovedali. Pogoji v katerih bi morali bivati so bili prenizki. Po pravici povedano, še nikoli v življenju nisem doživela česa tako zanemarjenega. Hostel se nahaja v stari poslovni zgradbi, ki se počasi že seseda. Četudi bi se lahko sprijaznili s samo sobo, s tem, da je dejansko 15km ven iz Prage in z dejstvom, da ni tušev pa se vseeno nisva mogli z varnostjo samega objekta. Ta ne le, da je nizka, sploh je ni. Zato sva pot nadaljevale v Prago, kjer sva po naključju našli primeren hostel. Ni predrag in nahaja se v četrti Praga 6, kar je veliko bližje kot hostel, ki sva ga rezervirali. Če ne drugo, je vsaj v Pragi. Kot sva ugotovili je to očitno dijaški dom med letom in ga čez poletje uporabljajo kot hostel. Ni interneta kar je njegova slaba stran je pa skupinski tuš in čista posteljnina ter stavba vsaj na videz stoji. Ne glede na vse, po dvanajstih urah sva končno tu.

Napisala: Mica
(Valerija se strinja)

Link do slikc: https://picasaweb.google.com/valerija.zabret/PrviDanPraga2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCL6WypXkoOi5ogE&feat=directlink