Gruzija klice ...

Co se děje? Torej, tranutno sem v sobi, malo utrujena, imela sem dva virtualnasestanka - enega s francijo in enega s slovenijo, kaj bi brez interneta? Odkrila sem program Teamspeak, kjer se lahko pogovarja vec ljudi, se boljsa kot Skype. Ampakmalo zakomplicirana. Vsaj zame osebno.

 

Torej francija: dokumentarni film s kanadsko koprodukcijo o Afriski glasbi,Slovenija: dokumentarni film o druzbi v prihodnosti ... Hm, zakaj se mora vsezgoditi medtem ko sem v Pragi? Slovenijo je te dni obiskala tudi kanadskaproducentka, ki me je zelela spoznati, in me je kontaktirala sele sedaj, kar pomenida sva se ravno zgresili. Joj. Kot da me vsi zanalasc hecajo, ker sem odsla na tolecesko!!!

 

Cimre nisem videla ze od torka ... Vem pa da je vsak dan doma, ker jo slisim.Ampak tukaj se pokaze zanimiva razlika - ona je jutranji clovek, jaz pa sem nocni.Slisim jo, kako zelo zgodaj vstane, potem pa nekam odide. In potem odidem jaz inpridem tako pozno, da ona ze spi. Pa se zgresiva. Velik pokazatelj njene prisotnosti je tudi zmanjkovanje wc papirja. Danes sem sla kupit NORMALEN wc papir, takmehek, ne pa tistega ceskega ki ga je imela ona. Sploh ni tako velika razlika v ceni in z veseljem dam kak cent vec, da si privoscim vsaj malo vec udobja!!! Pri sebi pa ne bom sparala!! :)

 

Ja, tokrat nimam sumnikov .. Uporabljam Nickov laptop, ker je moj nekaj hecal, paga je Nick vceraj odnesel v sluzbo in ga dal njihovemu serviserju. Zanimiv serviser je, ime mu je Michael in prvic verjetno ni vedel, da bom na drugi strani kamerepoleg Nicka tudi jaz tako da je imel na obrazu nekaksno lepotno obrazno masko, paga je bilo tako sram, ko sem ga zagledala. Ampak meni se je zdel prav simpaticen. No, pozneje je videl, da me to ne moti in je z veseljem rekel, da mi bo uredil mojracunalnik. Nick pa mi je medtem prijazno posodil njegovega. Nisem vajena MacBook Pro-ja, nicesar ne znam skoraj, ampak se pocasi navajam. 

 

Vceraj sem spoznala dva zanimiva ceha. Imena sem pozabila, ampak mislim da jeenemu ime Janek (kako tipicno, a ne?). Prisla sta k Nicku na obisk, ker sta seodlocila, da bosta ta vikend stopala proti Gruziji. Sta arhitekta in zelo ju zanimatisto podrocje, saj zadnja leta gradijo zelo divje stavbe (v stilu Dubaja). K Nicku sta prisla zato, ker je on prvotno iz Gruzije in je tako pripravil pravi mali gruzijskivecer. Na koncu je bilo ze tako zanimivo vse skupaj, da sem se skoraj zedogovorila, da tudi jaz jutri odidem najprej z vlakom do Istambula, potem pa na stop do Gruzije. Vize menda ne potrebujem. Ampak sem se zadnji cas ustavila -mojo spontanost moram kdaj pa kdaj zgrabiti za ovratnik, saj si ne morem privosciti dva tedna potovanj, ce pa se mi ta ponedeljek zacnejo pomembna predavanja, kijih ne smem zamuditi, saj se stejejo pod obvezna. Solo sem torej postavila na prvomesto. In zdi se mi prav, saj je ta akademija fantasticna! Spoznala sem ze nekajstudentov, ki ze par let obiskujejo solo in vsi mi pravijo same lepe stvari. Veselim se ze naslednjih tednov, malo smo se ze pogovarjali kaj bi snemali. Opazila sem, da je veliko snemalcev in zelo malo reziserjev. Zdi se mi, kot da bi prisla v raj. 

No, da se vrnem na gruzijski vecer ... O Gruziji nisem nikoli vedela nicesar, zdela se mi je izbrisana iz sveta. Zdaj mi Nick pridno vsak dan razlaga zanimive stvari inGruzija je torej postala naslednja tocka na mojem zemljevidu, ki ga imenujem: "Valerijina naslednja destinacija."

 

Ce ze ravno toliko omenjam Nicka, moram povedati nekaj o njem. Torej, on jegruzijec, ki ze nekaj let zivi v pragi. Dela kot biznis menedzer, prireja srecanja zazunanje ministre in ambasadorje, dela pa tudi pri reviji Leaders Magazine, ki je ksreci v anglescini, tako da si lahko tudi jaz kaj preberem. Zivi zelo blizu mene,nekaj ulic stran in radodarno mi je dal kljuc od njegovega stanovanja, tako da sevelikrat oglasim. Ugotovila sem, da mi bo  kaksna ucna ura biznisa prisla se prav.Hecam se, da sem postala tradicionalna zena, saj mu kdaj pomijem posodo preden se vrne iz sluzbe, ker dela bolj pozno, jaz pa se kdaj ze prej navelicam prage inpotem koncam pri njem. Koncno sva usposobila tudi projektor, tako da lahkogledava filme na velikem platnu (beri: veliki steni).

 

Anyway ... Ja, sem ze presaltala na anglescino, mi je ze malo tezko govorit vslovenscini, kar me malo skrbi, ampak ok, pozabila verjetno ne bom. V bistvu jepovsod okoli mene pokvarjena anglescina, vsi se nekaj trudijo govoriti anglesko,pravzaprav pa noben ne zna. In tako se tudi sama navzamem dolocenih napak,ampak ok, nismo v angliji, da bi kdo sodil. Cehi na splosno govorijo zelo maloanglescine sem opazila, k sreci pa jih dokaj razumem. Cescina ni tezek jezik. Meniosebno je zelo smesen.

Zanimiva stvar, ki mi je se vsec tukaj je dejstvo, da je veliko trgovin odprtih 24 urna dan. Tako sem sla vceraj ob treh zjutraj po mleko in najprej me je bilo kar malostrah in cuden obcutek sem imela hoditi po tako temacnih in praznih ulicah,razmisljala sem kaj me bo pricakalo v trgovini. Sem mislila, da najbrz kaksnamularija ali pa pijanci. In kaj sem dozivela? Polna trgovina, tudi stare babice,druzine ... Kot da je ura 3 popoldne in normalno nakupujejo. Sem bila zelo zelopresenecena in obenem vesela - to je nekaj zame, moj nocni bioritem lahko tuzazivi v vsem svojem sijaju! Tudi danes bom morda se odsla po kruh, pa je ura zedve zjutraj, a ni to cudovito? All inclusive.

 

Drugo zanimivo dejstvo so  tramvaji - vse linije vozijo celo noc!!!  Ne pa nas javni promet, ki ga raje sploh ne bom omenjala …

 

Dejstvo je, da vidim tukaj veliko izboljsav in stvari, ki bi jih lahko uporabili tudi v sloveniji … dejstvo pa je tudi, da zelo pogresam naravo. Veliko je parkov in dreves, ampak zame osebno to ni narava. No, ze jutri peljem na izlet Nicka in se nekaj prijateljev, tako da jim bom pokazala kako lep dan je lahko tudi piknik na podezelju! Ne pa med betonskimi bloki …

 

Ammm kaj sem se hotela povedat? V bistvu je bilo nekaj, zaradi cesar sem danes sploh zacela pisat tale blog, pa so moje misli odplavale drugam … Tole je tole moj ceski roman za danes, se javim tudi v naslednjih dneh, morda objavim jutri kaksne slike z izleta! Aja, mimogrede, tukaj je zelo mrzlo, danes je bilo samo 14 stopinj in mislim da sem se malo prehladila vceraj, ker sem domnevala, da je se vedno poletje … Ampak zaenkrat se nic ne smrkam in ne kasljam, tako da drzite pesti, da se me jutri nic ne prime!

 

Au revoir,
Valerie
 

 

 

 

 

Nick, ki zeli izvesti trik: "ZMAJ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria (z Islandije) je od doma prinesla tradicionalno islandsko vodko, ki je menda zelo dobra, vendar meni zgane pijace ne pasejo (vseh slik ne morem obrnit, nekaj nagaja)

Moji tipicni predmeti, ki jih konstantno nosim s sabo: mobitel s cesko stevilko, mobitel s slovensko stevilko in zemljevid Prage.

Projekcija v Nickovi spalnici

Praga ponoci

Projekcije

Pogled iz Nickovega  stanovanja - vonj po socializmu