Danes nimam časa za umetnost. Danes nimam časa za politiko. Danes... kuham in se družim.

Danes goljufam. Namesto da bi napisala čisto nov blog, bom tu spodaj postala tekst izpred enega tedna, ki je priponka k vabilu na mojo Video večerjo.Najprej iz vabila:

Vabimo na 7. letošnjo Video večerjo, kjer se bo z vami pogovarjala in vam kuhala Rene Rusjan: Danes nimam časa za umetnost. Danes nimam časa za politiko. Danes... kuham in se družim. Kuhali bomo zelo enostavne stvari, in se pogovarjali o osebnem odnosu do kuhinje, kuhanja in o tem, kaj ima to opraviti z medsebojnimi odnosi. Video? Morda bomo medtem tudi kakega posneli!

Vse to v Kulturnem Inkubatorju, na Koroški cesti 18 Maribor, v sredo 20. oktobra 2010, ob 19. uri!

Projekt VIDEO VEČERJA je sklop dogodkov, ki se izvajajo enkrat mesečno. V vsakem posameznem enkratnem večeru povabljeni ustvarjalec pripravi tematsko izhodiščno video projekcijo in jo vsebinsko osmisli s kuharskim dodatkom.

 

Rene Rusjan, Danes... 1

 

 

 

 

In zdaj iz priponke k vabilu:

Danes je predvečer srede, ki bo teden pred Video večerjo. Aleksandra me že nekaj dni preganja, čaka na navodila, slike, tekste. Jaz v diru, iz ene naloge v drugo, vendar le redke so povezane z Video večerjo. Komaj kaj sem do zdaj lahko odkljukala v zvezi z njo, prehiteva me. Ne morem se ji čisto posvetiti in je narediti, kot bi želela. Vedno ta problem. Vsaj že zadnjih nekaj let. Naj še toliko delam, ne pridelam tistega prostega časa, ko bi lahko v miru razmislila tudi o svojem kotičku, ki se manjša. O kotičku, kjer čemi in čaka še kaj, kar bi rada čisto jaz osebno povedala. Upam, da je še tam.

Za foto podlago k vabilu sem izbrala fotografije iz projekta izpred treh let, saj me opominjajo, da ni bilo takrat nič drugače. Če so me včasih tiščala kaka druga vprašanja, me zdaj očitno preganja tole. Nimam časa in ta beži, redko se mi pusti ujeti. Včasih ga ujamem, ko se prepustim kaki bazični dejavnosti, na primer kuhi, še najraje za družino, prijatelje. Takrat se malo ustavim in zavestno upočasnim, pripravljam, umivam, režem, vonjam. Mmmm... kaj je bolj omamno, hrana ali ta občutek, da je ta trenutek lepši, daljši, toplejši, kot dirjanje, ki je vmes... takrat lahko poslušam in povem, se smejem, morda potem še zjokam, če dane. Zato mi je Video večerja všeč. Združuje dve stvari, ki ju imam rada. Druženje ob hrani, ki si ga privoščim, in umetnost, ki bi si je rada privoščila več, ki jo pogrešam.

V Ljubljani, tik čez polnoč, z 12. na 13. oktober, 2010 

 

Rene Rusjan, Danes... 2007-2

 

 

Fotografije iz projekta  Danes nimam časa za umetnost. Danes nimam časa za politiko. Danes... mi pusti sporočilo v nabiralniku. 2007