video kot ga sanjajo surferke_

_osma izdaja video vortexa je bila fizično preblizu -- zagreb pač ni tako daleč kot lanska yogyakarta. in naša visoka šola za umetnost univerze v novi gorici je bila že prezrela za v vv vrtoglavi vrtinec, nenazadnje smo lani sodelovali na komiški "video vortex summer school" in ob vsem vimeo-rompompomu, ki ga zganjamo -- ja, bil je skrajni čas, da postanemo članica mreže..

..kaj je torej novega v online videu? dagan cohen je otvoril konferenco s pravcatim korporativnim projektom "upload cinema", kjer 4 krat letno po nizozemskih kinih prikazujejo izbor izbora najboljših spletnih videov na določeno temo (šele tega večera, v 34. ediciji je bil na vrsti opolzki "NSFW", a le v enem od 42 izbranih video je bilo zares videti "tisto"!) po izboru stotin prostovoljnih "spotterjev", ter nato kajpak še kompetentne žirije. licenca se že širi po spletu&svetu, tudi pri nas jo lahko bojda pričakujemo "in the cinemas near you". ja, spletni video prihaja nazaj v kinodvorane -- šteje namreč kolektivna izkušnja (klik&glej od 1. minute naprej)!

v naslednjih 48 urah so nas nizozemci še nekajkrat osupnili s svojim progresivnim nemirom (in razumevanjem pristojnega ministrstva), annelies termeer je orisala zagon novega EYE filmskega inštituta z izjemno a(tra)ktivnimi online projekti (remix natečaji filmskega arhiva -- na voljo je tudi poseben vmesnik za laike!) in prepričljivo fizično prezenco, od arhitekture do interativnih instalacij v kleti čudovite stavbe na vodi... maarten brinkerink pa je pokazal, kako v oblaku razvijajo napredne video-share aplikacije in spletišča, odprte standarde, (ne le nizozemski) film očitno živi svoje drugo online življenje...

brazilski kolega gabriel menotti je na glavo postavil koncepte distribucije filma, ta se na spletu obnaša povsem drugače (in je predvsem dosti bolj dostopen malemu človeku) kot poprej, in kot svetal primer navedel pravkar uspešno crowd-fundani jaz-janez-janša projekt. andreas treske pa je utemeljil, zakaj so lahko ted-videi povezani v pregleden ekosistem le tako, da jih okoli "sebe" (da, online, v aplikaciji!) razporedimo po obodu krogle -- jasno, ker je krogla naše osnovno geometrijsko telo..

..povsem škatlasto gromozanski, a precej gostoljuben je bil pa zagrebški MSU kot lokacija konference, monstrum ki kliče po smislu vsebine -- lepa pregledna razstava, lepo poln dan odprtih vrat, in (kajpada artwork=) tobogan iz 3. nadstropja!

in saj res -- v sekciji “social networks and online video in the region” sem ob kolegih "od budimpešte do beograda" (kjer je online video še vedno predvsem politično orožje!) predstavil prispevek "the new media ecology of online video reflecting an art school community" ki pripoveduje o naši šolski praksi "videoskeniranja" (hm, le koliko je pa ta politična!?); in jo umešča v nekaj teorije -- a ne teži preveč, obljubim -- poglejte videomaterial predstavitve in se spomnite nekaj thebestof videoskenov..

..vmes sta se pridružila še boštjan in rene -- in navezali smo konkretne stike in zasnovali projektne osnutke s predstavniki relevantnih oddelkov oz. šol univerz v lodzu (poljska), izmirju (turčija) ter budimpešti.. ..

in še toliko je bilo zanimivih prispevkov in iskric -- za katere pa tukaj ni več prostora (pravzaprav časa..), in vse to poleg precej raznovrstne razstave, ki je spremljala konferenco, s prostorskimi postavitvami in "kuriranimi" online videi (jasnoda gledljivih na starih 70-cm TV škatlah!) ter 2,5-letnim mind-boggling vlogging>to>installation projektom natalie bookchin --kapo dol. in kogar res zanima teorija oz. besedilna raven online videa -- oba vv-readerja sta na voljo online, po 2 papirni kopiji pa imamo sedaj tudi na šoli.

veselimo se že prihodnjega vv v nemškem lueneburgu, kjer med drugim izvajajo zanimive poizkuse s kooperativno spletno televizijo "od malega človeka k malemu človeku" ter fantazirajo o "webcamu v vsakem zrklu", hm..

..in pardon, tale blog prihaja z enotedensko zamudo -- dosedanjima dvema ljubkima razloginjama za zamude se je vmes namreč pridružila še ena..

..za konec pa še pozdrav v portugalski surferski paradiž, in klic po še kakšnem dobrem blogu ali vlogu od tam!