Katso kastuiko kaktus!

Minimalizem in budistična poetika na vsakem (plesnem, pločniškem, načrtovalskem..) koraku, ne le v sladkornokockastih arhitekturah Alvara Aalta.. na plakatih, vedutah, zatemnjenih nasmeških, voznih redih, sajtih, tvitih, v hrani (!šok kako okusni so lahko lišajčki in čajčki in p(r)esne juhe, če so konceptualno dodelani!) in pregrešnodragem pivu.

Tu je toliko dobrih tem in zgodnjevečerne ter poznojutranje teme (in bojda njenih lepih kontrastov s snegom), da se umetnost rojeva sama od sebe. V helsinški Kabelfabriki  pa sploh, ogromno industrijsko poslopje ki ga je Nokia prepustila umetnosti in kulturi potem, ko se je odselila iz mesta. Ali se lahko našemu Rogu zgodi kakšna takšna zgodba?

Kot pravi že naša eP-novička, torej "na konferenci designsonelearning2011.com/Future Learning Spaces v Helsinkih sodelujem tudi sodelavec Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici s prispevkom o pričujoči ePlatformi in projektnim predlogom njenega nadaljnjega razvoja v smeri mreženja med prostori inovacij, umetnosti, podjetništva in kreativnih industrij... Današnja predstavitev je izzvenela precej prepričljivo posebej na podalgi jutranjega predavanja Michela Bauwensa:  Platforms as the new institutions of learning (c.f. http://p2pfoundation.net/ , karkoli vas zanima s področja skupne rabe informacij in iniciativ s tega področja. ogromna baza, zares priporočlkjivo!) Raznolik program konference med "institucionalnimi, mrežnimi, eksperimentalnimi in družabnimi prostori" izobraževanja v novih medijih lahko spremljate tudi v živo. Čez pol urce ima Salvattore performans, obetavno.. med drugim je naredil tudi interaktivno obleko, ki predavatelja trese tolikor bolj kolikor manj je zanimiv slušateljem.. Ravno teče zanimiv popoldanski sešn zdajle je o remix/video-mashups z akademsko poanto, npr. tole; http://www.letsgocrazyevents.com/galleries/ chime in, saj res, tudi na twittru smo #!/delhel2011...

V petek bo bojda 18 stopinj, ljudje prepadeno trkajo po e-zaslonih vremenske napovedi v tramvajih. Tudi vrtnice še c/svetijo. Bojda še ravno ujamem ribji festival, ko ribiči finskega arhipelaga v mesto pripeljejo čuda rib in jih (kar na ladjah) pripravijo v slastne jedi...

Uff, že šibamo na plenarni diskusijski krog -- obljubim da fotke naložim do večera ali do jutra, in jih objavim ASAP. Nakaj zanimivh utrinkov s superzabavnega ogleda mesta ki so nam ga pripravili organizatorji konference včeraj, od lokalnih tapravih-dimnih savn do obskurnih "the bizzare sides" tega le navidezno zaspanourejenega mesta..

p.

p.s. naslov ste znali prebrat (na glas)? ok, poskusite tole:
"Appilan pappilan apupapin papupata pankolla kiehuu ja kuohuu.
Pappilan paksuposki piski pisti paksun papukeiton poskeensa."
(skoraj povsem resen stavek!)

 

p.p.s. evforični kulturnokonzumski dopis po zgorajomenjenem salvatorejevem performansu leaf++, kjer z mo-cap in računalniškim vidom dela performanse in akademske raziskave na drevesnih listih ter jih, pazi, socialno mreži -- ne vrste listov, temveč konkretne posamezne liste dreves.. ja..
.. mi je @18:55; z neverjetno učinkovitim javnim prevozom (celo metro ima tale kvaziljubljana!) uspelo prejadrati mesto v pičlih 25 min in prispeti v Zodiak@Kabelfabrik=Kaapeli na debi bojda novega upa finske sodobne plesne  scene, yeah, let's get off/balance! ter itak dobiti zadnjo karto, ki je novinar ni dvignil.. ha!! in free wifi je povsod. povsod. open spirit, deluje. zato to bereš.

Komentarji

ooo pozdrav na finsko, free wifi me navdušuje! :D :D :D