Portugalska <3

Že od Bilbao-a naprej sva brez zemljevida, zato napačno zavijeva že takoj ob vstopu na Portugalsko. Ko prideva do prve črpalke in končno kupiva zemljevid, je že prepozno. Ne moreva več nazaj, kar pomeni, da morava čez celo Portugalsko, da prideva do cilja – Caldas da Rainha. Ker je Bertha že zelo utrujena, ne gre hitreje od 60 km/h in ker Portugalci očitno še niso slišali za tunele, se včasih voziva tudi po 20 km/h. Preden prideva v Foz do Arelho, kjer naju nekje na plaži čaka Jaša, mine dan. Vanj pripeljeva natanko ob sončnem zahodu. Ker se v tem malem mestecu, ki premore 3 ulice in 2 križišča, uspešno vsaj 3x izgubiva, ga seveda zamudiva. Z Jašo se srečamo že v mraku. Jaša je skupaj z Markom, Godcem in Porom ravno tako na Erasmus izmenjavi na ESAD-u v Caldas da Rainha. Tej zasedbi se sedaj pridružuje še Hana. Utrujeni sva od poti in potrebni sva tuša ter pravega posteljnega spanca. Godec nama ponudi prenočišče in tuš, ki neglede na pomanjkanje tople vode, sede. Zaspiva kakor ubiti.

Naslednje jutro naju Jaša pobere in odidemo na ESAD, da se Hana javi tukajšnji Erasmus koordinatorci, Sandri. Ko se Hana zmeni, koordinatorica vpraša še Mico ali bi morda želela ostati tudi ona? Mica, seveda, pritrdi. Slovenska zasedba na Potrugalskem tako dobi še enega člana. Vse kaže, da je država z najmanjšim številom prebivalstva, tu v veliki večini, med Erasmus študenti. Očitno je, da slovenska umetniška mladina beži iz domovine. Dan mine med spoznavanjem mesta in okolice, zaključiva ga na pečini z razgledom na morje in Foz do Arelho.

Bertha zjutraj komaj premaga klanec, po katerem naju pelje in do Caldasa dobesedno skoraj izdihne. Vseeno naju dostavi do Jašinega in Markovega študenstkega doma, ki je namenjen samo moškim, ženske imajo svojega. Tu se prestaviva v Markov avto in vsi skupaj odidemo v Lisbono. Marko odhaja za vikend domov. Odložimo ga na letališču, mi pa si ogledamo mesto in regionalno pot nazaj do Caldasa. Ker nama je Lisbona zelo všeč in bi si jo radi pobiližje ogledali, se še isti dan, skupaj z Bertho, odpravimo na izlet. Do tja tokrat potrebujemo 3 ure, kar je 3krat več kakor prej. Ker sva dobili na uporabo stanovanje v centru Lisbone in nimava GPS-a ali karte, še nadlnji 2 uri kroživa okoli mesta, dokler končno, enkrat sredi trde teme, ne prideva na cilj, do stanovanja, interneta, tople vode in mehke, udobne, čiste in tople postelje. Mmmm

H&M