Thai-4

Še posebna priložnost, ki smo jo uspeli videti v Templju nekaj deset kilometrov izven Chiang Maija.V budizmu je navada, da mrtve sežigajo.

Glede na letnico vidite, da tu nismo samo šest ur spredaj, temveč tudi 543 let. Dan in mesec sta ista.

V tako posebnih primerih, kot je ta, ko je umrl eden pomembnejših svečenikov, je postopek zelo kompliciran. Truplo celo balzamirajo in pozlatijo. Nato začnejo graditi statuo, s katero ga bodo zažgali. Statua simbolizira njegovo veličanstvo že za časa življenja. V tem primeru gre za fantastično žival s slonjo glavo in trupom ptiča.

Statuo so gradili štiri mesece. Večinoma je iz lesa in prekrita s papirji ter seveda poslikana in predvsem pozlatena. V zgornjem, steklenem delu je zlata krsta v kateri leži zlato truplo. Nad vsem je na trideset metrskih bambusovih palcah razgrnjen kos oranžnorjavega blaga, kar je bilo njegovo edino oblačilo.

Slavje se je začelo 23. januarja in se zaključilo v nedeljo 29. januarja, s slavnostnim sežigom. Celoten prostor kjer se to dogaja je znotraj temlja in je večji kakor nogometno igrišče. Okrog same statue je prazen prostor, ki ga vse dni polivajo z vodo, da ublažijo vročino. V primerni oddaljenosti so tribune, ki trenutno služijo molitvam in govorom, ob sežigu pa so prostor za gledalce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vse skupaj izgleda za naše razmere neverjetno. Tudi domačini pravijo, da tak, slavnosten pogreb, doživiš zelo redko.