Lizbona - 3

O celotnem programu festivala bi težko kaj rekel, saj sem videl le en tekmovalni večer, no dva, pa še zmagovalni film tretji večer. O samem festivalu in filmih, si lahko izčrpno preberete na blogu Portugalska – Lizbona, ki ga je štirinajst dni pridno pisala Jasna. Na kratko le toliko.

Program študentske selekcije je bil podoben (nekaj filmov celo istih) kot na Animateki decembra v Ljubljani. Se pravi, zelo kvaliteten. Kot sem že omenil naju je zelo presenetila produkcija. Nekaj filmov je bilo popolnoma profesionalno produciranih: lepa dolžina, številna ekipa, v glavnem veliko denarja. To temo sva takoj priključila ostalim za pogovore na ESADu.

Zato danes predvsem o zaključku. Velika dvorana kina Sao Jorge. Kart ni za dobiti že več dni. Poleg tega izveva, da so itak razdelili še bistveno več vabil kot je sploh prostora. Tega pa je v Sali 1 Sao Jorga veliko in to v več etažah: parter, nadstropje, balkon. Lep, star, klasičen kino. Po slogu podoben Slogi (KinoDvor), samo ene pet do desetkrat večji. Ker nimava kart, se ob osmih začneva pridno smukat skozi gužvo v predverju. Ob pol devetih fantu, ki trga na naših vratih omenim najin problem. Pokažem mu izkaznico Monstre, ki nama jo je dal Fernando in pojamram glede kart. Tu pride do izraza portugalska prijaznost:
»seveda, kar naprej, saj nihče ne gleda, kar usedita se, vedno je dovolj prostora, ne karte niso numerirane, kar mirno, brez panike in predvsem, lepo se imejta.«
Tole mi je všeč in močno upam, da jih ni na tak način vstopilo za še eno dvorano. No, ko se začne, vidim da imajo popolnoma enak problem kakor pri nas. Prazni stoli tam kjer naj bi sedeli po funkciji povabljeni. Zaključni program je dolg več kot tri ure. Jasno razjezijo (podobno so jo jezili že na otvoritvi) ker je vse v portugalščini. Midva vztrajava do konca. Ne da bi portugalščino razumel kaj bolje kot Jasna a mi je vseeno všeč melos jezika. Eni jeziki imajo pač to srečo, da jih z veseljem poslušam, čeprav ne razumem nič. Ne vem po čem to določam ampak v to kategorijo sodijo zelo različni jeziki: finščina, portugalščina nikakor pa to ne drži za nemščino ali flamščino. V glavnem je bil program zelo zabaven (po gromkem in pogostem smehu portugalsko razumevajočih gledalcev sodeč). Najbolj nas je zabaval voditelj, mlad fant, ki je uspičič marsikatero. Vmes so različne komisije podeljevale nagrade za različne selekcije, se lomile in zatikale ob napovedovanju a vedno je vskočil povezovalec in razrešil težave. Mi smo si ogledali odlomke nagrajenih filmov in včasih je malo zatajila tehnika. A nič strašnega in vsi smo se zabavali. No, kar se razumevanja tiče, pa je vsake toliko prišel na oder direktor festivala Fernando Galirito, ki je edini res vse prevajal tudi v angleščino in tako poskrbel tudi za vse tuje goste in avtorje. Nato zabava s kanapejčki (en sponzor), zabavnimi čokoladami (drug sponzor) in neskončnimi količinami vina in nečesa močno alkoholnega z medom. Midva sva malo pred drugo obupala in se odvlekla čez cesto in v strm klanec do svojega hotela (če ne bi bilo klanca, bi rekel tri do pet minut daleč, tako pa kolikor hitro zmoreš zadnjih 50 metrov v najmanj 45° klanca). Morda koristi pred spanjem?! Ostali pa na afterparty in Jasna ob 6h na letališče.