PART XXXXVI H A L A S/ P R E G L E D A N I H

Za ta teden sem izbrala Von Trierjevo "Melancolio" in komedijo "The Switch"- slednja je bila veliko bolj depresivna.

Na sledečem linku najdete moji recenziji filma Hachiko in Just Go with It.

 

212) MELANCOLIA: Lik Kirsten Dunst je tako annoying, da sva s sestro upali, da jo bo nekdo, na neki točki- oklofutal.

Žal, do tega ne pride... pa bi moglo.

Drugače... film je dobro posnet in še boljše odigran.

Sploh prvi del, ko križari po »družinsko-socialnem labirintu« in dobro oriše (prikrite) psihološke deformacije svatov in brezno, ki zeva med njimi in Justine.

Imela sem občutek, da gledam pravo poroko- s pristnimi ljudmi. In hkrati ni bilo niti malo dolgočasno. Dialogi so evokativni, brez da bi bili smešni ali preveč eksplicitni. Dobro odmerjena dramatičnost. Moja najljubša lika sta bila moška: Alex in Kiefer (škoda, da na koncu njegov lik napravi tako sebično potezo, up to that point, he was my hero). Charlotte je bila ranljiva in dostopna- Charlotte Gainsbourg nisem navajena take.

All in all- pozitivna gledalska izkušnja in zdi se mi, da je bil Trier bolj soft kot ponavadi. Vendar moram priznat, da se mi je druga polovica vlekla: da ne rečem kako je bila depresivna. S sestro sva po ogledu Melancolie pokonzumirali še eno komedijo, da sva se postopoma otresli post apokaliptične brezupnosti.

 

213) THE SWITCH:

Romantična komedija.

Imela sem približno 30% možnosti, da mi bo film znosen, ker v njem naslovno vlogo igra Jason Bateman- vendar je nad mano visel temni oblak imenovan: Jennifer Aniston (she is just Rachel to me, no matter what movie, no matter what role) in slutnja, da je The Switch; implant Illuminatov, ki skuša povprečnemu gledalcu vcepit miselni vzorec, da je popolnoma naravno, če je moški odsoten pri vzgoji lastnega otroka, in da so ženske lahko prekleto vesele, če je vanje vsajeno moško seme.

Materinstvo kot ultimativna izkušnja in izpolnitev (večine) žensk. Kako že pravijo: najprej ženski vlada njen oče- potem mož, in na koncu- sin… Kdaj bo konec patriarhata?