PART XXXXV H A L A S/ P R E G L E D A N I H

Preden se posvetim današnjima izbrancema, prilagam link do recenzije 4. dela franšize Karibskih Piratov in lanskega zmagovalca (in miljenca kritiške srenje) Cannes-a; Drive.

210) GREMO MI PO SVOJE:

Oh, poglej poglej- če ni to moj najljubši poletni film sezone 2011.

Če seveda »najljubši« razumemo v kontekstu »moj- bog-po- vseh- teh- letih- Slovenci- še- vedno- ne- znamo- posnet- dostojnega- mladinskega- filma.

Da ne bo nesporazuma, film ni namenjen otrokom- ampak pubertetnikom. Ustvarjalci so se pri tem, očividno, trudili, da bi svoji ciljni skupini ponudili nekaj atraktivnega, vendar so vsaj 200 let za tekočimi trendi. Vse, kar nam ostane; je Jurij Zrnec v posloevenjeni vlogi gospoda Scrooge-a, random kadri razgaljenih joškaric, qvazi- pedofilski podton, wanna be artistične, sanjske sekvence, neprepričljiv scenarij in nabor okornih stereotipov . Še en vzrok, da sem vesela, da sem odraščala ob BBC nadaljevankah in japonskih risankah.

211) HANNA:

Eric Bana je avstralski igralec z evropskimi koreninami: oče je Hrvat, mama Nemka. And it shows- njegov balkanski pedigree ga je obdaril s polnokrvno možatostjo ki…. OK, tip mi je všeč. In igra očeta naslovnega lika.

Hanno igra Saoirse Ronan. Oba pa preganja Cate Blachet.

Recenzija je čudna, ker je čuden tudi film. Po koncu se čutiš ogoljufanega za dve uri svojega življenja, smiseln zaključek, koherenten scenarij in človeškost protagonistov.

Which is a shame- ker fabula utripa v popolni sinkronosti z glasbo Chemical Brothers-ov in te izvirni ples kadrov, preprosto, vsrka vase. Vse lepo in prav, vendar gre za film- ne celovečerni videospot. Ko glasba utihne in vajeti prevzame scenarij, se fotogenična šarada sesede ob odsotnosti simpatetičnih likov. Naslov Hanna je simboličen- v resnici gre za modernizacijo Alice v Čudežni Deželi. Zgodba o odraščajočem dekletu, ki pade v brezno in se znajde v izkrivljeni preslikavi sveta, kjer se je prisiljena spečati z moralnim razkrojem. Mogoče pa je s filmom vse v redu in ga samo ne razumem - Alica, mi nikdar ni bila všeč.