PART XXXII H A L A S/ P R E G L E D A N I H

175) A SCANNER DARKLY: Mogoče vam je znano, da gre za film deloma posnet po avtobiografskih »zadetih« prigodah avtorja Philip-a K. Dick-a, ali pa mogoče ne.
Kakorkoli… pred nami se razgrne zgodba policaja, ki pozira kot diler- vendar se meje zabrišejo, ko postane odvisnik.
Richard Linklater je izbral rotoskopijo, kot vizualna vrata v svet popačenih zaznav džankijev. Sprva, se mi je ta tehnika zdela neprimerna, vendar se je izkazala kot nevsiljivo okno v svet onkraj besed.
Keanu Reeves (primerno katatoničen), Woody Harelson (dobrodošel comic relief)in Robert Downey Jr. (podlasičje gobezdav) so sicer brezhibna ekipa- vendar pravo težo nosi lik Winnone Ryder.
Konec je poučno neusmiljen. Zadnji prizor-precizno zabije poanto filma: drugs are bad, brez da bi dišal po kredi in šolski menzi.
Za sladokusce.

176) 13: Majhen, neznan film- z zvezdniško ekipo… ne glede na to na katero kasto Hollywood-a prisegate.
Igrajo: Jason Statham, Alexander Skaarsgard, 50 Cent (ja, raper), Ray Winstone (še eden mojih miljencev) , Michael Shannon in Mickey Rourke. Precej neverjetno je, da so ga pogrešili v ameriških kinematografih, ker bi si človek mislil, da ima film zadosti star power-ja za mini turnejo … ampak niet! Straight to DVD.
Tudi IMDB self-made-kritiki mu niso nič bolj naklonjeni in so mu dodelili skromnih 5.1 pik.
V zgodbo sem se spustila brez pričakovanj in dobila odličen izdelek, ki žge kot posrečena enovrstičnica.
Ne razumem kaj je ostale gledalce zmotilo do te mere, da niso mogli užit okusnega scenarija, preciznih performansov (50 Cent- hvala, za low key igro), sprevržene zgodbe, solidnega razpleta in velikih kalibrov v epizodnih odmerkih.
Meni je bil všeč, evo- deal with it!
Nimam navade delit ocen, vendar bi temu dala 8.5.

177) APOCALYPTO: Čista 10! ČISTA 10!!!
Po koncu Apocalypt-a, sem obsedela odprtih ust, nemo mežikajoč v ekran svojega labtopa. Potem sem vzela mobitel- poklicala sestro in ji povedala, da sem si pravkar ogledala film, ki je tako dober- da si ga kanim ogledat še enkrat- takoj zdaj!
Kar šinfajmo čez Mel-a Gibson-a, vendar je tip pravi umetnik.
Lahko samo ugibam, kakšna je kapaciteta njegovih možganov, da izpelje tako večplastne posnetke, ki klapajo kot mehanizem švicarske ure.
Da ne omenjam, kako sem čisto preč nad dejstvom, da je celoten film (skoraj 3 ure dolg) posnet v majevskem jeziku. Ta film je tako genialen, da se mu niso mogli upret niti Američani- od vedno alergični na podnapise.
Apocalypto; film, ki je vreden svojega denarja.