Ekipa za splet... ni tako duhamorno kot se sliši!

POSTAVLJANJE SPLETNE STRANI JE LAHKO ZABAVNO

Ali

»KAJ ZA BOGA NAREST DA BOM PRVI NA INTERNETU?«

Quote by Jaka Železnikar

Tekst: Len Černe

Fotografije: Len Černe

Danes je bila vrsta na ekipi za splet, da se sestane z gurujem Netzille, krotilcem Google Plus-a; zenovsko praktičnim in vedno zabavnim Jako Železnikarjem. A.K.A. Ex urednik spletne Mladine. Jep, tiste Mladine.

Cilj: postaviti solidno spletno stran našemu vŠUM-u, ki bi jo lahko furale še naslednje generacije.

Naj že kar na začetku priznam, da sama nisem nikakršen heker ali programer. Internet znam uporabljati toliko kot povprečna pismena in angleško-govoreča oseba… and that's it.

Vedela sem, da bodo na mitingu padali težki računalniški/tehnični izrazi in temu primerno, sem se oborožila z dobršno mero humorja, notepad-om in kamero (ki je postala zasilni fotoaparat).

 

Kar sledi ni poljudno-znanstveni zapis, ampak zelo subjektiven blog, v katerem je našlo mesto vse, kar se mi je zazdelo pomembno, novo ali zanimivo.

 

Kot sem omenila že v uvodniku, je bila današnja No.1 prioriteta; mozganje o oblikovanju našega, not yet born, site-a in njegove umestitve na Mozilli market place.

Jaka je imel zanimivo predavanje; v katerem je govoril od Googla plus in njegovemu modusu operandiju, ki je sicer podoben tistemu od FaceBook-a (ki beleži družbeni profil »potrošnika«), le da Google dejansko targetira uporabnike in jih deli na avtorje in kuratorje vsebin, ker oni vplivajo na splet. Vsakič, ko uporabnik gre na Google: brskalnik že preračuna kaj bo iskal, na podlagi predhodnih zadetkov.

Do vzhajajočih socialnih aplikacij (twitter, facebook (na katerem naj bi bilo 650.000 Slovencev), tumblr (mikro bloganje), Pinterest, itd…) in seveda, vprašanje, ki je bilo, je in bo vedno aktualno:- kako na svoj site potegnit (čim več) ljudi?

Ali »Kaj za boga narest da bom prvi na internetu?«

 

Pri tem so ključne key words oz. ključne besede + linki + katero domeno imaš in vsebina…

Super!

Smo že na konju, čeprav našega konja še ni… errr… spletne strani še ni. Imamo pa zato njen prototipni dezajn v PS-u. Courtesy of Mark Bizilj and Sebastian Vodušek.

 

Po razigranem brainstormingu, kateri CMS bi bil za naše potrebe najprimernejši, smo nekako pristali pri Word Press-u: -najbolj hiter

- zilijon plugin-ov

- možnost da kupiš domeno

- poceni

- ready za tablice in telefone

Seveda pa ima tudi Word Press svoje pasti in luknje: izguba določenih funkcij z upgrade-anjem nevarnost hekerjev.

Hmmm… bi nas mogoče Ludmila- hostala zastonj?

All in all. Imam občutek, da smo bili kar produktivni in smo se približali konkretizaciji našega spletnega alter Ega.

Za sladki finiš pa, delikatesni nabor random izbranih modrosti in citatov Jake Železnikarja:

 

»Dejte probat stvari si poenostavit.« - zlato vodilo vsakega ustvarjalca.

»Če ti je dolgcajt na morju, pa se spraviš in stvari nakodiraš. Zlo fajn hobby. In ko stvar zgleda fancy res zgleda fancy « - sugestija za poletni hobby.

»MENI se zdi, da ni nič narobe če se človek malo igra in si privošči malo eksperimentiranja pa gledaš kako tvoj mali sajtek izpade v različnih brskalnikih.« - o Word Pressu in njegovih privzetih temah.

»Čim več vzet že nrjenega.« - še ena zlata modrost za vsakega programerja. »Ikonce- ena zanimivost CSS3 ICONS... če se vam zdi da imate premalo stvari za narest, se lahko igrate še s tem.« - o do it yourself mazohizmu

»Vsebinci: hočem da ta ikona miga - Ne moreš; rečejo sistemci.« - primer kreativnega dialoga.

»BECAUSE YOU CAN« - dobro se sliši.

»SEBO: jaz uporabljam dreamweaver. JAKA Z: Prav. Sam si si kriv.« - še en primer kreativnega dialoga.