4. GENERALNI vŠUM ZBOR KRIZA = KRIZA

vŠUM- več zavojev in preobratov kot v Gardalandu.

Tekst: Len Černe

Fotografije: Len Černe

 

4. edicija generalnega vŠUM zbora, se je začela v znamenju vročičnih šepetanj in osramočenih priznanj, da večina od udeležencev ni opravila domače naloge. In sicer: vsak naj bi sestavil kratko A-B-C progo, ki bi se na današnji dan povezala v matično Rube Goldberg Mašino.

 

 

Očitno se je tematika KRIZE vpila tudi v sam proces vŠUM ustvarjanja. Dobro da vemo, mogoče bi kazalo naslednje leto vzeti pozitivnejši koncept.

 

First things first. Najprej smo imeli vsesplošni briefing. Vsaka skupina je pokazala/od-move-ala/narisala napredek v svoji skupinski formaciji- s tem da je bil današnji cilj, da se vse barve naše kreativnosti združijo pod monarhijo skupnega scenarija.

Videaši smo navdušili z našo projekcijo na »živa platna«.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Performerji so v okvirno zgodbo o Ruby in Morganu vtkali tableau vivant »Svobode ki vodi ljudstvo« in »Misleca«, zadnjo postajo pa pustili odprto glasu ljudstva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update napajalne skupine sem zamudila ker sem se tisti trenutek ukvarjala s prazno baterijo na šolski kameri- ja, tudi take stvari se godijo.

Spletna skupina pa je itak veseli odpadnik, ki se fura na ločeni liniji in kot taka dokaj hitro napreduje. No surprises (or crisis) there.

Prof Purg je večkrat opozoril na iztekanje datumov till sh*t gets real 10. Aprila v kinu Šiška. Ne vem, kako so ta utripanja približevanja Nevarni coni, doživljali drugi- vendar so se meni zdela bolj poživljajoča kot kava… ali hrana. Jep, napetost je bila tako gosta, da je nadomestila coffe/cigarette/snack break. Resno. Intenzivnost zaostrujočega pomanjkanja časa, nas je posrkala vase kot črna luknja.

 

Vendar je obrodila tudi nekaj sadov. Končnemu soočenju neopravljene naloge za nabiranje triggerjev za Ruby je spodbodla/napalila Primoža Oberžana, da je na licu mesta ustanovil novo stranko in se oklical za mentorja skupine, ki bo (zdaj pa res in zares!) zgradila delujočo R.G. mašino, zaradi česar je v nadaljevanju dihanje postalo lažje.

 

Svoj delež pri širjenju dobrodošlega vala dobre volje, je prispevala tudi Purgova kolekcija interaktivnih predmetov, ki bi verjetno navdušila vsako 8-letno deklico.

 

Eden bolj zanimivih stranskih žepov tega sestankovanja (s socialnega vidika) je bila Klavdijeva intervencija, ko se je pogumno out-al in skušal lastnoročno povezat (pre)mnoge niti.

 

Če smem biti malo osladna: ne samo, da me je prijetno presenetila iskrena skrb in pogum s katerim je zavzel center stage, ampak sem bila navdušena tudi nad reakcijo fellow študentov in vseh mentorjev, ki so Klavdijevo one man mission to save them all- sprejeli odprtih rok.

 

Tako pač je, če se skupina loti skupnega projekta- problems are to be expected, vendar je včerajšnja seja pokazala, da jih lahko rešujemo civilno.

V približnem navajanju prof. Purga (ki bi lahko začel lastno meditativno skupino): » Pritiski od zunaj bodo vedno prisotni. Stres bo vedno prisoten pri takšnih projektih. Na to vas skušamo navadit že zdaj. Vendar lahko v sebi ustvarite oazo miru.«

 

Easier said than done. Vendar lahko potrdim, da včerajšnjega srečanja nihče ni zapustil s krvavečim nosom ali podplutim očesom.

Za konec smo pustili mozganje o skupnem scenariju.

 

Pri tem se je šolska tabla polnila s stolpci sličic in verigami simbolov, kot matematična enačba, kjer je vsak dobrodošel da najde rešitev.

 

Heh, grem stavit, da bi se ob včerajšnji shemi še sam Einstein popraskal po glavi.

 

Šibke medklice in glasna vzdihovanja je na neki točki pretrgal uporniški Damirjev predlog, da bi v inštalacijski peformans vključili pečeno koruzo oz. popkorn.

 

Popkorn?

Sure. Sounds good.

Poleg tega da so implikacije in asociacije dobro znane in koherentne z našim vŠUM-om.

Kruha in iger. Popokorna in Krize.

 

Ob razhodu smo si zastavili nove naloge, nove dead line: vsaka skupina do naslednjega četrtka poroča generalnemu štabu o svojem delu in prebojih. Da pa bi bilo življenje še bolj zanimivo in razgibano, je vmes posegla še Usoda (v preobleki gospe Piere iz Kina Šiška), ki nas terja za tehnični rider.

Ah ja...

Komentarji

"Easier said than done." Indeed!