3. GENERALNI vŠUM ZBOR- PART I

TEHNOLOGIJA NAM JE VSEM V POGUBO (?)

Tekst: Len Černe

Fotografije: Len Černe

 

Da se odkupim za pomanjkanje slikovnega gradiva v svojem zadnjem blogu, sem za danes pripravila vizualni banket, po principu: Ena slika je vredna 1000 besed. Seveda pri tem ne mislim popolnoma zanemarit moč peresa.

Torej; včeraj se je sklical 3. generalni zbor vseh vŠUM pod-skupin (katere sem vam predstavila v preteklih edicijah): skupina za napajanje, skupina za video/avdio, skupina za performans in skupina za splet- z namenom, da naši tokovi končno najdejo skupen izliv v vŠUM ocean.

 

Sestankovanje se je začelo z uvodnim predavanjem Primoža Oberžana (mentor extraordinaire in metamemehanik), ki je (kot vedno) poskrbel za izviren input: izpostavil je problematiko kibernetike; ustvarjanje tehničnih, sociotehničnih in družbenih sistemov, ki nas postopoma ropajo človečnosti alla Matrix.

 

 

 

 

V naslednjih 2-eh urah je Oberžan uspešno prepletel citate iz Nietzschejeve knjige Vesela Znanost, z Unabomber manifestom in nas pripeljal do razpotja, kjer naj bi se končno odločili, po kateri shemi bo delovala naša Rube Goldberg Mašina: linearno, več opcijsko ali na povratno zanko.

 

 

Če mi je dovoljena majhna osebna alineja: všeč mi je bil Primožev pristop, s katerim nas je skušal opozorit na dejstvo, da tehnološki overdrive ne more odtehtat slabe vsebine.

 

Po takšnem ognjenem zagonu, se je ozračje hitro segrelo, ko smo v nadaljevanju zamenjali vloge in je Primož postal aktivni gledalec in komentator naše vŠUM žetve; medtem ko s(m)o predstavniki skupin capljali pod žaromet šolske katedre in jecljajoče poročali (in kazali) sadove svojega dela.Podrobnejši zapis o tem... sledi v II. delu.