Poustvarjanje spominov - #1 São Paulo

PriponkaVelikost
Galerija Castanho Claro1.08 MB
about the project601.72 KB
1 - Avenida Paulista609.78 KB
2 - Sao Joao969.27 KB
Miklova hiša, 20112.61 MB

Poustvarjanje spominov - #1 São Paulo

2011

Pila Rusjan: Poustvarjanje spominov - #1: São Paulo

Česa vsega se lahko spomnimo, če zatisnemo oči in se v mislih prestavimo drugam? Kako nas sonce lahko pogreje ob sivem dnevu in koliko ledenomrzle vode je potrebno zliti, da v njej začutimo tropski dež?

Začetek serije poustvarjanja spominov izhaja iz moje izkušnje v São Paulu. Od tam nisem prinesla veliko fotografij, v nasprotju s tem pa mnogo utrinkov in spominov. Le-ti so se strnili v skupke občutkov, ki so se tam in takrat zapisali vame ter postali kompleksnejši. Fotografije dogodkov samih so mnogokrat premalo zgovorne, hkrati pa vzamejo pozornost doživljanju in občutenju trenutka tam in takrat.

Kako zapisati spomin? Kaj je dokument spomina? Kako nekomu opisati dogodek, na katerega smo čustveno navezani, če ob njem ni bil prisoten? Kaj pomeni fotografija resničnega dogodka in kaj fotografija poustvarjenega spomina nanj? Kdaj se izkušnja oblikuje v zgodbo, da jo lahko pripovedujemo dalje?

Ko si želim priklicati spomin, ki ga nisem zapisala ali posnela, se spomnim prostora, ki me tam obdaja. Spomnim se predvsem sebe v njem; sem kot odsev okolice. Iz teh občutenj si potem zgradim celotno situacijo. “When alone, I see myself from outside. Perhaps, I don't look at the world, but I feel how the world sees me.” (Južna Amerika, december 2010)

Avenida Paulista (Poustvarjen spomin št. 1)
Fotografinja: Judith Talj
Maska: Patty Pharaoun

Avenida São João (Poustvarjen spomin št. 2)
Direktor fotografije: Gašper Milkovič Biloslav
Asistentka režije: Nina Šorak
Rekviziterka: Urša B. Potokar
Maska: Maša Pfeifer in Nina Bric
Zalivalka: Nina Bric
Zalivalec: Jure Štajnbaher
Zahvala baru Roža

Rua Augusta (Poustvarjen spomin št. 3)
Fotografinja: Dunja Danial

_____________________________________
SEE ATTACHMENTS FOR ENGLISH TEXT ETC.